Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ. 99/1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) «Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» έχει καθοριστεί το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.
Κατά τη φετινή επέτειο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Μαΐου 2025, θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις:
α. Γενικός Σημαιοστολισμός σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας από ώρα 08.00 έως τη δύση του ήλιου της 25ης Μαΐου 2025.
β. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των Τραπεζών από τη δύση του ήλιου της 25ης Μαΐου 2025, έως τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25 Μαΐου 2025 οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
– Ώρα 10.30΄: Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και ακολούθως
– Ομιλία από την Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά
– Ώρα 11.00΄: Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (πλατεία Αγίας Σοφίας) από τους εκπροσώπους των Κυβερνητικών και Τοπικών Αρχών, Προξενικών Αρχών, Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Επικεφαλής Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών, Συλλόγων, Φορέων και Παλιννοστούντων, καθώς και Εκπροσώπους Νομικών Προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντο θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25 Μαΐου 2025 και στις έδρες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων εκδίδεται με μέριμνα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία και τους οικείους Δήμους και περιλαμβάνει δοξολογία, ομιλία του οικείου Αντιπεριφερειάρχη μετά το τέλος της δοξολογίας, καθώς και κατάθεση στεφάνων από τις Τοπικές Αρχές, τα Ποντιακά Σωματεία και Νομικά Πρόσωπα που επιθυμούν να τιμήσουν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.