Πέραμα – Δικηγόροι Σαμπάνη: Βαλλιστική και DNA καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των αστυνομικών

Την αποκατάσταση της αλήθειας επιχειρούν, κατά δήλωσή τους, οι δικηγόροι της οικογένειας του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα, στις 23 Οκτωβρίου 2021.

Σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστήριξαν μέσω του δικηγόρου τους οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί για την ανθρωποκτονία του 18χρονου Ρομά σχετικά με τα πορίσματα των εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης -βαλλιστική και DNA- είναι τα όσα παραθέτουν οι συνήγοροι υπεράσπισης της οικογένειας του θύματος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, από τη βαλλιστική έκθεση προκύπτει ότι «η ομοβροντία των 36 πυροβολισμών ήταν δολοφονική και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του συνοδηγού Νίκου Σαμπάνη και τον βαρύ τραυματισμό του συνεπιβάτη στην πίσω θεση Ε.Μ.»

«Ο φυσικός αυτουργός του βαρέος τραυματισμού του Ε.Μ. ταυτοποιήθηκε. Όλες οι τρύπες από σφαίρες είναι στο δεξί και οπίσθιο μέρος του οχήματος. Στο όχημα, δεν υπάρχει καμία τρύπα σφαίρας από την πλευρά του οδηγού, εξού και ο Ε.Ζ. που ήταν οδηγός διασώθηκε» προσθέτουν.

Επιπλέον, παραθέτουν τα εξής:

– Ίχνος Dna του Ν. Σαμπάνη βρέθηκε στο χερούλι της πόρτας του συνοδηγού

– Ίχνος Dna του Ε. Ζ. βρέθηκε στο χερούλι της πόρτας του οδηγού.

– Αίμα του Νίκου Σαμπάνη βρέθηκε τόσο στο κάθισμα της θέσης του συνοδηγού όσο και στο δεξί μέρος του καθίσματος του οδηγού. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει στο ακέραιο την απολογία του Ε. Ζ. ότι ο Νίκος, καθήμενος στη θέση του συνοδηγού και χτυπημένος στο λαιμό, είχε γείρει προς τη θέση του οδηγού.

– Δακτυλικά αποτυπώματα του Ε. Ζ. βρέθηκαν στην πόρτα του οδηγού. Τα συκοφαντικά και ρατσιστικά ψέματα ότι ο Ε. Ζ. προσήλθε να απολογηθεί, όντας άσχετος με την υπόθεση, κατέρρευσαν.

– Η πόρτα του οδηγού άνοιξε στη διάρκεια της ομοβροντίας των πυροβολισμών.

– Η θέση του συνοδηγού είναι τρυπημένη ψηλά, στο σημείο όπου ο Νίκος δέχτηκε το θανατηφόρο τραύμα.

«Από τις εκθέσεις προκύπτει ότι λείπουν σφαίρες που έχουν ανεξήγητα εξαφανιστεί, αν και θα έπρεπε να έχουν βρεθεί εντός του οχήματος και να έχουν κατασχεθεί. Συμπληρωματικές έρευνες είναι απαραίτητες, πλην όμως δεν μπορούν να λάβουν χώρα λόγω καταστροφής του επίμαχου οχήματος με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ.» συμπληρώνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών, τρεις μέρες μετά την ανθρωποκτονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα και την απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων δύο, οι αστυνομικές αρχές επέστρεψαν το κλεμμένο όχημα στον ιδιοκτήτη του προτού ολοκληρωθεί η ανάκριση και χωρίς να ενημερώσουν την ανακρίτρια.

H πάγια τακτική που ακολουθείται για όλα τα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα προβλέπει τη μη απόδοση αντικειμένων που περιέχονται σε δικογραφίες μέχρι την εκδίκαση της εκάστοτε υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη υπέβαλε σήμερα, Τετάρτη, υπόμνημα στην Δ’ Ανακρίτρια Πειραιά που χειρίζεται την υπόθεση. Επίσης, προσκομίστηκε το αποκαλυπτικό βίντεο που δημοσιοποίησε η Εφημερίδα των Συντακτών και το OmniaTv, στο οποίο ακούγεται αστυνομικός, λίγο μετά την ανθρωποκτονία, να λέει «κάποιος έφυγε… ο οδηγός έφυγε», και ζητήθηκε η εξέτασή του από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Η οικογένεια ζητά ακόμα να αποδοθούν ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ. για την απόδοση και καταστροφή του ΙΧΕ οχήματος που αποτελεί βασικό πειστήριο της υπόθεσης και θα έπρεπε να έχει κατασχεθεί.

«Για τα πορίσματα των εκθέσεων θα κατατεθεί υπόμνημα από τεχνικό σύμβουλο» καταλήγουν οι Θανάσης Καμπαγιάννης και Αλεξάνδρα Καραγιάννη, συνήγοροι της οικογένειας του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, ο Ηλίας Γιαννόπουλος, νομικός σύμβουλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και η Βούλα Δημητριάδου, συνήγορος των δύο ανήλικων Ρομά Ε.Ζ. και Ε.Μ..

Υπενθυμίζεται ότι επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ κατηγορούνται για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους μετά την απολογία τους, με την οικογένεια του θύματος να ζητά τη διαθεσιμότητά τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα