Πέντε φορές που ηγέτες «κάηκαν» από τα ξεχασμένα ανοιχτά μικρόφωνα

Η στιγμή με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, που πιάστηκε στην κάμερα μαζί με άλλους ηγέτες να κοροϊδεύουν τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, δεν είναι η πρώτη «αμήχανη» στιγμή  που ηγέτες μιλούν μη γνωρίζοντας ότι τα μικρόφωνα είναι ανοιχτά. Και υποθέτουμε ότι δεν θα είναι η τελευταία.

Το BBC συγκέντρωσε πέντε από τις πιο μνημειώδεις στιγμές των «καυτών μικροφώνων».

1. Ρήγκαν: Αρχίζουμε τους βομβαρδισμού σε πέντε λεπτά (1984)

ASSOCIATED PRESS

Στο πικ του Ψυχρού Πολέμου ο Ρόναλντ Ρήγκαν, τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, δημιούργησε διπλωματική κρίση με ένα αστείο που έκανε στο μικρόφωνο.

Ενώ ετοιμαζόταν για την εβδομαδιαία δήλωσή του στον αμερικανικό λαό στο ραδιόφωνο, αποφάσισε να κάνει πλάκα με τους ηχολήπτες την ώρα που έκαναν τον καθιερωμένο έλεγχο στον ήχο.

«Είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω σήμερα ότι υπέγραψα ένα νόμο που επικηρύσσει τη Ρωσία για πάντα. Αρχίζουμε τους βομβαρδισμούς σε πέντε λεπτά», είπε ο πρόεδρος Ρήγκαν.

Η δήλωση αυτή δεν μεταδόθηκε ζωντανά, αλλά απόσπασμά της διέρρευσε αργότερα και μεταδόθηκε στο κοινό.

Το αποτέλεσμα, οι σοβιετικές δυνάμεις να είναι συνεχώς σε επιφυλακή και οι ΕΣΣΔ να καταδικάζει τα σχόλια.

2. Το βρετανικό φαγητό και ο Ζακ Σιράκ (2005)

ASSOCIATED PRESS

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ προκάλεσε αναστάτωση με κάποιες… μαγειρικές παρατηρήσεις που φέρεται ότι έκανε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Libération, ο παλαίμαχος πολιτικός μιλούσε στους ομολόγους του από τη Ρωσία και τη Γερμανία. Νομίζοντας ότι μιλάει εκτός μικροφώνου, είπε για τη Μεγάλη Βρετανία: «Δεν μπορείς να εμπιστευτείς ανθρώπους που μαγειρεύουν τόσο άσχημα. Μετά τη Φινλανδία, είναι η χώρα με το χειρότερο φαγητό».

Και μετά πρόσθεσε: «Το μόνο πράγμα που έχουν κάνει ποτέ οι Βρετανοί για την ευρωπαϊκή γεωργία είναι η ασθένεια των τρελών αγελάδων».

Παρόλο που΄το απόσπασμα δεν μεταδόθηκε ποτέ, δεν διαψεύστηκαν οι δηλώσεις από το Γραφείο Τύπου του Σιράν.

Το χειρότερο ήταν ότι έγιναν σε μια κακή περίοδο για τις σχέσεις Βρετανίας-Γαλλίας. Οι δύο χώρες είχαν συγκρουστεί για τις επιδοτήσεις της γεωργίας και την απόφαση της Γαλλίας να μην εμπλακεί στον πόλεμο του Ιράκ.

3. «Γιο Μπλερ!» (2006)

PA ARCHIVE/PA IMAGES

Κατά τη διάρκεια μιας Συνόδου των G8 στην Αγία Πετρούπολη, μια ιδιωτική συνομιλία – αργότερα γνωστή ως «Γιο, Μπλέρ»- καταγράφηκε από ένα μικρόφωνο που ήταν κοντά στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μπους φαίνεται να χαιρετά τον Βρετανό ομόλογό του, λέγοντας «Γιο, Μπλερ, τι κάνεις;» (Yo, Blair, how are you doing), τον ευχαρίστησε για ένα πουλόβερ που του είχε κάνει δώρο και στη συνέχει είχαν μια αμφιλεγόμενη συζήτηση για τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Αναφερόμενος στη στήριξη της Συρίας στη Χεζμπολάχ στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ, ο Μπους λέει ότι ελπίζει πως ο ΟΗΕ θα «κάνει τη Συρία να πείσει τη Χεζμπολάχ να σταματήσει να κάνει αυτό…».

«Βάλε τον Κόφι (Ανάν) στο τηλέφωνο με το Άσαντ και κάνε κάτι να συμβεί», πρόσθεσε.

Ο χαιρετισμός «Γιο Μπλερ» του Μπους χλευάστηκε πολύ από τους πολιτικούς τους αντιπάλους, αν και από κάποιους δημοσιογράφους έχει αμφισβητηθεί (λένε ότι είπε «Ναι, Μπλερ» (Yeah, Blair).

Όπως και να έχει, το απόσπασμα αποτυπώνει τη στενή και συχνά αμφιλεγόμενη σχέση των δύο ηγετών.

4. Ο Γκόρντον Μπράουν και η «φανατισμένη» (2010)

LEWIS WHYLD – PA IMAGES VIA GETTY IMAGES
Η Τζίλιαν Ντάφι την ώρα της επίμαχης συζήτησης με τον Γκόρντον Μπράουν.

Είναι 2010 και παρουσία των ΜΜΕ, η 65χρονη Τζίλιαν Ντάφι θέτει επίμονα ερωτήματα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, για διάφορα ζητήματα, όπως η μετανάστευση, οι συντάξεις, τα πανεπιστημιακά δίδακτρα.

Στη συνέχεια, και αφού τη χαιρετά ευγενικά, ο Μπράουν μπαίνει στο αυτοκίνητό του. Θεωρώντας ότι τον ακούει μόνο ο συνεπιβάτης του αλλά ενώ έχει αμελήσει να αφαιρέσει το μικρόφωνο του Sky News που εξακολουθεί να είναι ανοιχτό, ο πρωθυπουργός ακούγεται να λέει: «Αυτό ήταν σκέτη καταστροφή. Δεν έπρεπε να με είχαν βάλει με αυτή τη γυναίκα. Ποιανού ιδέα ήταν; Ήταν γελοίο».

Όταν ο συνεπιβάτης του τον ρώτησε τι του είχε πει η γυναίκα, εκείνος απαντά: «Τα πάντα! Ήταν απλά μια φανατισμένη γυναίκα που έλεγε ότι ψήφιζε Εργατικούς».

Αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε δημόσια συγγνώμη στη γυναίκα, ενώ της τηλεφώνησε προκειμένου να απολογηθεί και σε προσωπικό επίπεδο. Δείτε το βίντεο από το BBC.

5. «Δεν τον αντέχω άλλο»

ASSOCIATED PRESS

O Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχουν μια συνομιλία το περιθώριο συνάντησης των G20 στη Γαλλία. Δυστυώς όμως γι′ αυτούς, την ακούνε και κάποιοι δημοσιογράφοι.

Λίγο πριν από μια συνέντευξη Τύπου, οι δημοσιογράφοι πήραν τα ακουστικά της μετάφρασης αλλά τους είπαν να μην συνδέσουν τα ακουστικά τους αν δεν τελειώσει η συνάντηση των ηγετών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αρκετοί αγνόησαν τις οδηγίες που τους είχαν δώσει και έτσι άκουσαν τον Σαρκοζί να μιλάει στον Ομπάμα για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Και δεν μίλαγε με τα καλύτερα λόγια…

«Δεν τον αντέχω πλέον, είναι ψεύτης», φέρεται να λέει ο Σαρκοζί.

«Εσύ μπορεί να μην τον αντέχεις αλλά εγώ έχω να κάνω μαζί του κάθε μέρα», φέρεται να απάντησε ο Ομπάμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα