Πέμπτη μέρα κερδών για τον χρυσό

Τις πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε σήμερα ο χρυσός, καθώς διατηρούνται οι προσδοκίες για σταδιακή μετατόπιση της Fed σε λιγότερο επιθετική στάση στα επιτόκια.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του χρυσού ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές στα 1.942,6 δολάρια η ουγγιά έχοντας ενισχυθεί κατά 7,20 δολάρια ή 0,4%. Σημειώνεται ότι το ανοδικό σερί πέντε ημερών είναι και το μεγαλύτερο για το πολύτιμο μέταλλο από τον περασμένο Αύγουστο.

Την ίδια ώρα μικτές ήταν οι τάσεις στα υπόλοιπα μέταλλα, με το ασήμι να ενισχύεται κατά 0,8% στα 23,941 δολ. η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο έχασε 2,7% στα 1.687,9 δολ. όπως και η πλατίνα που υποχώρησε κατά 1,9% στα 1.046,1 δολ. η ουγγιά. Ο χαλκός ολοκλήρωσε με οριακές απώλειες 0,1% στα 4,2445 δολ. η λίβρα.

Σύμφωνα με τον Fawad Razaqzada, αναλυτή αγορά σε City Index και FOREX.com, ο χρυσός “συνεχίζει να λαμβάνει στήριξη με φόντο το ότι οι μέρες των αυξήσεων επιτοκίων είναι μετρημένες”. Ο ίδιος προσθέτει ωστόσο ότι “δεδομένου των εντυπωσιακών κερδών τους προηγούμενες δυόμιση μήνες, ορισμένοι πιστεύουν ότι η αγορά έχει τιμολογήσει ήδη την εξέλιξη αυτή”.

Σε κάθε περίπτωση, σε τεχνικό επίπεδο τα 1.920 δολάρια που ήταν πριν αντίσταση πλέον έχουν καταστεί στήριξη, με τον Razaqzada να σημειώνει ότι για όσο ο χρυσός δεν χάνει το εν λόγω επίπεδο η τάση παραμένει ανοδική και δεν αποκλείεται μία πορεία προς τα 2.000 δολάρια.

Κατά τα άλλα, ο χρυσός κινείται στο +6% από τις αρχές του 2023, καθώς οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων και οι προβλέψεις για ύφεση έχουν αποδυναμώσει το δολάριο.

“H πολύ καλή πορεία του χρυσού πυροδοτήθηκε από μία αλλαγή στο κλίμα για το πόσο γρήγορα η Federal Reserve θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX και στη συνέχεια υποστηρίχθηκε κι άλλο από την αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ”, εκτιμά ο Rupert Rowling της Kinesis Money, σε σημείωμά του.

Όπως προσθέτει όμως, “με τους τρεις αυτούς παράγοντες να έχουν τιμολογηθεί πλέον, ο χρυσός θα χρειαστεί έναν νέο καταλύτη που θα τον ωθήσει ψηλότερα από το ήδη υψηλό επίπεδο στο οποίο διαπραγματεύετα”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα