Πεκίνο: Μακρύς ο δρόμος για την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Κίνα και ΗΠΑ έχουν να διανύσουν ένα μακρύ δρόμο πριν καταλήξουν σε οριστική συμφωνία, που θα δίνει τέλος στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. Δεν το επισημαίνουν μόνο οι αναλυτές, αλλά και τα κινεζικά κρατικά μέσα, τα οποία εκφράζουν τις θέσεις του Πεκίνου.

Η συνάντηση των Σι και Τραμπ στην Οσάκα της Ιαπωνίας έφερε την πολυπόθητη ανακωχή, που απομακρύνει τον κίνδυνο πρόσθετων δασμών, αλλά και την (μερική) άρση του εμπάργκο στη Huawei. Πρόκειται για αισθητή πρόοδο και μία εξέλιξη που πιθανότατα θα γίνει αποδεκτή με ικανοποίηση από τις αγορές, όταν ανοίξουν αύριο, Δευτέρα. Αλλά δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να μας απασχολούν οι διαφωνίες μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη.

«Παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον συμφώνησε να αναστείλει την επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά αγαθά, προκειμένου να επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ο Τραμπ άφησε ακόμη να εννοηθεί ότι βάζει στον πάγο τις αποφάσεις για τη Huawei έως το τέλος των διαπραγματεύσεων, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι εν πολλοίς στον αέρα» γράφει η κρατική εφημερίδα στο editorial της Κυριακής.

«Η συμφωνία στο 90% των ζητημάτων έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί και καθώς στο υπόλοιπο 10% βρίσκονται οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα είναι εύκολο να φτάσουμε στο 100%» προσθέτει.

Το Σάββατο ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Γουάνγκ Γι, σε ανακοίνωσή του τόνισε πως η συνάντηση Τραμπ- Σι έστειλε ένα «θετικό σημάδι» σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και αναγνώρισε ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει λύση στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού.

Σχετικά Νέα