Πεδία μάχης και σήμερα το πρωί τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σήμερα το πρωί τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων στη Λέσβο και τη Χίο. Στην Καράβα, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή γίνονται από τις 6,30 το πρωί πραγματικές οδομαχίες.

Ενημέρωση 11:00

Μετά τα διαρκή επεισόδια αυτή την στιγμή οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν φτάσει περίπου 7-10 χλμ. από την περιοχή του Διαβολορέματος όπου έχει επιλεγεί ο χώρος για τη νέα δομή και απομακρύνουν συνεχώς οχήματα και μηχανήματα από τα οδοφράγματα των κατοίκων για να προωθηθούν.

Στη Χίο επίσης τα επεισόδια ξέσπασαν με το που έφτασε τα ξημερώματα το πλοίο. Εκεί περίπου 200 κάτοικοι «υποδέχτηκαν» τις αστυνομικές δυνάμεις και τα μηχανήματα έργου με βόμβες μολότοφ και πέτρες. Επίσης τα ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσουν το πλήθος και στο σημείο κατέσχεσαν 16 βόμβες μολότοφ.

Καθ’ όλη την διάρκεια της αυτοκινητοπομπής για την περιοχή του Βροντάδου όπου έχει επιλεγεί για την αντίστοιχη νέα δομή, οι αστυνομικές δυνάμεις και τα μηχανήματα έργου δέχτηκαν «βροχή» από ρουκέτες που χρησιμοποιούνται στο έθιμο του «ρουκετοπόλεμου» στην περιοχή και από βόμβες μολότοφ και πέτρες.

Μόλις λίγο πριν τις 10 το πρωί η αυτοκινητοπομπή κατάφερε μετά από πολύ προσπάθεια και μέσα από ένα πεδίο μάχης να φτάσει στο σημείο που θα γίνουν τα έργα για τη νέα δομή. Κατά την διαδρομή, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς που απωθούσαν τους κατοίκους, 47 βόμβες μολότοφ και 16 ρουκέτες.

Από τα επεισόδια δεν έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής τυχόν τραυματισμοί ή προσαγωγές και ο μόνος που χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για την παροχή των Πρώτων Βοηθειών ήταν ο Δήμαρχος Χίου ο οποίος υπέστη αναπνευστικά προβλήματα από την ρίψη των δακρυγόνων κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο λιμάνι.

Για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στα δύο νησιά η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της: «Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες».

Νωρίτερα το indicator.gr έγραψε:

Εκατοντάδες Αστυνομικοί επιτέθηκαν ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες χημικών στους συγκεντρωμένους πολίτες.

Στον κεντρικό δρόμο έχουν στηθεί οδοφράγματα με αυτοκίνητα του Δήμου δυτικής Λέσβου.

Εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο έχουν παραταχθεί αυτή τη στιγμή στη θέση Διαβολόρεμα, όπου είναι η δεύτερη είσοδος του δρόμου που οδηγεί στο Καβακλή, όπου αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να φτάσουν για να μεταφέρουν εκεί μηχανήματα ώστε να πραγματοποιήσουν εργασίες στην επιταγμένη έκταση.

 

Νωρίτερα το indicator.gr έγραφε:

Πραγματικά πεδία μάχης μέχρι τα ξημερώματα τα λιμάνια της Μυτιλήνης και η (επιταγμένη) περιοχή της Καράβας στη Λέσβο, αλλά και το λιμάνι των Μεστών στη Χίο, όπου αποβιβάστηκαν συνολικά πάνω από 20 διμοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου  να καταστείλουν την αντίσταση των νησιωτών στη δημιουργία υπερδομών κλειστού τύπου για πρόσφυγες και μετανάστες.

Με χημικά και ξύλο απάντησε η κυβέρνηση στους κατοίκους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, σε μια επιχείρηση πρωτόγνωρης βίας από 10 διμοιρίες ΜΑΤ που αποβιβάστηκαν από το πλοίο «ΠΗΓΑΣΟΣ» στις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα. Πεδίο μάχης η Προκυμαία μέχρι τις 4 τα χαράματα.

Πρωτοφανής βία στη Μυτιλήνη εναντίον διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει το λιμάνι γνωρίζοντας ότι εκεί θα έφταναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να επιβάλουν τη δημιουργία στο νησί νέας υπερδομής για πρόσφυγες και μετανάστες στην επιταγμένη έκταση της Καράβας – Καβακλή.

Το πλοίο «Πήγασος» έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 2,30 μετά τα μεσάνυχτα. Είχε αναχωρήσει στις 2,30 το μεσημέρι από το λιμάνι του Λαυρίου. Ψευδώς δηλώθηκε ότι είχε βλάβη προκειμένου να μην πραγματοποιήσει το δρομολόγιο από Λαύριο για Αϊ Στράτη και Λήμνο, Καβάλα. Έξω από τη Μακρόνησο έσβησε το εκπεμπόμενο σήμα μετατρεπόμενο έτσι σε ένα πραγματικά «Πειρατικό» καράβι που έπλεε στο Αιγαίο με κατεύθυνση την πόλη της Μυτιλήνης. Κανένας όμως δεν ήξερε τον προορισμό του εδώ στη Λέσβο.

Στις 9 το βράδυ έγινε γνωστό ότι το πλοίο «Πήγασος» θα “έδενε” τελικά στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Πολίτες όμως συνέχιζαν αν παραμένουν στα λιμάνια του Σιγρίου αλλά και να περιφρουρούν τα λιμάνια Περάματος και Πέτρας.

Στις 11 άρχισε να συγκεντρώνεται πολύς κόσμος που απέκλεισαν τις τρεις εισόδους του λιμανιού, στο Τελωνείο, το παλιό αρχαιολογικό μουσείο και στο άγαλμα της Ελευθερίας. Όπου όμως είχαν τοποθετηθεί και απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης. Ας σημειωθεί πάντως ότι με μόνη εξαίρεση τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κανένα στέλεχος της δημοτικής αρχής δεν εμφανίστηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης σε όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας και των επεισοδίων.

Οι συγκρούσεις με τα ήδη υπάρχοντα ΜΑΤ

Στη Μυτιλήνη οι αψιμαχίες άρχισαν ανάμεσα σε νεαρούς από την πλευρά του Τελωνείου μισή ώρα πριν την άφιξη του πλοίου. Χωρίς λόγο άρχισαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν μπει στο λιμάνι της Μυτιλήνης να κάνουν χρήση χημικών που όπως ήταν φυσικό έδιωξαν αρκετούς από τους διαμαρτυρόμενους μια και η κατάσταση έγινε αποπνικτική.

300 άνδρες των ΜΑΤ αποβιβάστηκαν, χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης

Με την άφιξη του πλοίου «Πήγασος» στις 2,30 μετά τα μεσάνυχτα η ρίψη χημικών έγινε διαρκής. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποβιβάστηκαν από το πλοίο περισσότεροι από 300 πάνοπλοι άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι στη βάση οργανωμένου σχεδίου βγήκαν από την είσοδο του αγάλματος της ελευθερίας. Κινήθηκαν στην οδό Αργύρη Εφταλιώτη διαχωρίστηκαν στη συμβολή με την 8η Νοεμβρίου και οι μεν κινήθηκαν στο Τελωνείο οι δε μέσω της 8ης Νοεμβρίου έδιωξαν τον κόσμο προς την Τζέημς Στο Τελωνείο ξαναενώθηκαν, ανασυντάχθηκαν και συνεχίζοντας να ρίχνουν χημικά, σπρέι πιπεριού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης έσπρωξαν τον κόσμο προς την Προκυμαία έως το Λιμεναρχείο όπου παρέμειναν. Ας σημειωθεί ότι υπήρξαν και ξυλοδαρμοί ενώ φωτιές μπήκαν σε κάδους ως μέσο άμυνας.

Στις 4 τα χαράματα η επιχείρηση κατάληψης της Καράβας

Στις 4 τα χαράματα 10 κλούβες με ΜΑΤ, γκρέϊτερ του Στρατού, ο Αίαντας ειδικό αυτοκίνητο της Αστυνομίας που ρίχνει νερό στους διαδηλωτές και μια σειρά άλλων εξειδικευμένων αυτοκινήτων ξεκίνησαν προς το Διαβολόρεμα και την Καράβα. Σκοπός τους να συγκρουστούν με εκατοντάδες διαδηλωτές που είναι εκεί πριν ξημερώσει και να φτάσουν στου Καβακλή.

Μάχες στην Καράβα

Η επιχείρηση της πρωτόγνωρης βίας σε βάρος του λαού της Λέσβου προκειμένου να επιβληθεί με τον πιο άγριο τρόπο η κατασκευή της δομής σε επιταγμένη έκταση συνεχίζεται.

Στην Καράβα, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή γίνονται από τις 6,30 το πρωί πραγματικές οδομαχίες. Εκατοντάδες Αστυνομικοί επιτέθηκαν ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες χημικών στους συγκεντρωμένους πολίτες.

Στον κεντρικό δρόμο έχουν στηθεί οδοφράγματα με αυτοκίνητα του Δήμου δυτικής Λέσβου.

Χϊος, Λιμένας Μεστών: Τα ΜΑΤ ήρθαν με το Blue Star Naxoς, δακρυγόνα και κυνηγητό στις 4 το πρωί

Στις 3.50 περίπου το ξημέρωμα της Τρίτης 25 Φεβρουαρίου 2020 το κομβόι με τα ΜΑΤ, τα οχήματα και τα μηχανήματα διέσπασε το μέτωπο των πολιτών, μετά από εκτεταμένη χρήση χημικών και κυνηγητό των διαδηλωτών που βρισκόταν από νωρίς στο χώρο του λιμένα των Μεστών.

Όπως μεταδίδει το astraparis.gr, ήταν πάνω από 200 οι άνδρες των ΜΑΤ που αποβιβάστηκαν στα Μεστά και αναμένεται να κατευθυνθούν στο οροπέδιο του Αίπους, όπου θα δοθεί η επόμενη σώμα με σώμα μάχη σε μια προσπάθεια των Χιωτών να εμποδίσουν την κατασκευή κλειστού κέντρου κράτησης.

Η άφιξη του πλοίου και η επίδειξη ισχύος

Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα το Βlue Star Naxos, «έδεσε» στο λιμάνι των Μεστών αποβιβάζοντας πρωτοφανείς σε μέγεθος για τα δεδομένα του νησιού δυνάμεις των ΜΑΤ. Με την άφιξη τους προχώρησαν σε παρέλαση δυνάμεως και ισχύος, ξεκινώντας νέα επίθεση με χημικά ώστε να απωθήσουν τους πολίτες στα μετόπισθεν.

Όπου είχε συγκεντρωθεί κόσμος, η χρήση δακρυγόνων ήταν εκτεταμένη και συνεχής καταφέροντας να απωθήσουν εύκολα τους συγκεντρωμένους.

Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο αποπνικτική, οι καπνοί είχαν καλύψει την ατμόσφαιρα πέριξ του λιμανιού, ενώ κι άλλη δύναμη προχώρησε σε ανθρωποκυνηγητό απέναντι σε πολίτες που κατέφυγαν στα υψώματα γύρω από το λιμάνι.

Τα ΜΑΤ συνέχιζαν να πιέζουν χρησιμοποιώντας ακόμη περισσότερα δακρυγόνα με στόχο τη διάνοιξη της οδού ώστε να περάσει το κομβόι. Την ίδια ώρα το απορριματοφόρο του Δήμου Χίου ήταν σταθμευμένο στην είσοδο ώστε να αποτρέψει την έξοδο των οχημάτων τουλάχιστον. Το απορριμματοφόρο, λίγη ώρα αργότερα προσπάθησαν να το απομακρύνουν με γερανοφόρο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας. Τελικά μισή ώρα αργότερα το απορριμματοφόρο απομακρύνθηκε εντολή του αντιδήμαρχου Γιάννη Ξενάκη.

2.46 Στο λιμάνι των Μεστών το Blue Star Naxos

Είχαν προηγηθεί πραγματικές μάχες με τις τρεις διμοιρίες ΜΑΤ που ήδη σταθμεύουν στο νησί και ειχαν μεταβεί στο λιμένα των Μεστών για να υποστηρίξουν τις υπόλοιπες που θα έφταναν με το πλοίο. Τα ΜΑΤ σε πλήρη εξάρτηση απέκλεισαν αρχικά την κεντρικό είσοδο του λιμανιού, εγκλωβίζοντας επί της ουσίας στην χερσαία ζώνη του λιμανιού όλους όσους είχαν παραταχθεί, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την πλευρά του δρόμου του Λιθίου. Για ακόμη μια φορά τα ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων αναίτια. Τελικά μετά και τη δεύτερη επίθεση, απώθησαν τους πολίτες προς την έξοδο της χερσαίας ζώνης λιμένα.

 

 

 

Πληροφορίες από stonisi.gr, astraparis.gr

Σχετικά Νέα