Παυλόπουλος: Θα υπερασπιστούμε στο ακέραιο τα εθνικά μας δίκαια

«Θα υπερασπισθούμε στο ακέραιο, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχωρήσεων ή υπαναχωρήσεων, τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια», είναι το μήνυμα που έστειλε προς την Άγκυρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνηση του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας, στη Λέσχη Αξιωματικών.

Κάλεσε τη γειτονική χώρα να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ως προς το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι δεν θα περάσει η «αυθαιρεσία» που θέλει την Κύπρο «προτεκτοράτο» της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «γραφικές, αλλά και επικίνδυνες αυτοκρατορικές φαντασιώσεις». «Το Βυζάντιο διέσωσε την ουσία του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού», υπογράμμισε ακόμα, ο ΠτΔ, εγκαινιάζοντας την έκθεση με τίτλο «Ο Άγιος Δημήτριος στην Τέχνη του Αγίου Όρους» στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Έκθεση στην οποία έδωσε το «παρών» και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να σεβαστεί η Τουρκία το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

«Θα υπερασπισθούμε τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια επιβάλλοντας τον σεβασμό και, συνακόλουθα, την πλήρη εφαρμογή του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, αποδεικνύοντας ότι υπερασπιζόμαστε, ταυτοχρόνως, και την Διεθνή αλλά και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε: «Τούτο, δε, σημαίνει, περαιτέρω, ότι όταν υπερασπιζόμαστε την Κυριαρχία μας, τα σύνορά μας και το Έδαφός μας -και, κατά λογική ακολουθία, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, υπερασπιζόμαστε και τα Σύνορα, το Έδαφος και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την κατά τ’ ανωτέρω αποστολή θα την φέρουμε σε πέρας -και ως προς αυτό υπάρχουν αμάχητα ιστορικά τεκμήρια- ακόμη και μόνοι, έχοντας ως μεγάλη Κληρονομιά το παράδειγμα των Προγόνων μας και το δικό μας, πάντα αδάμαστο, Εθνικό φρόνημα, κορυφαίο παράδειγμα του οποίου συνιστά το Φρόνημα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Σήμερα δεν είμαστε όμως, μόνοι, δοθέντος ότι, κατανοώντας την κρισιμότητα των καιρών και την ανάγκη εμπέδωσης της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, συμπαρατάσσονται στον ίδιο αγώνα η Μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διεθνής Κοινότητα -στην μεγάλη πλειοψηφία της τουλάχιστον- οι ΗΠΑ και η Βορειοατλαντική Συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει και αποδεικνύει πάντα με συνέπεια ότι επιδιώκει σχέση φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτό έχει ως θεμελιώδη και αυτονόητη προϋπόθεση τον εκ μέρους της πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Δεν θα περάσει η αυθαιρεσία που θέλει την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας»

«Λέμε, λοιπόν, προς την Τουρκία: Αυτές είναι οι αρχές. Ή τις ακολουθεί ή δεν πρόκειται να περάσει αυτή η αυθαιρεσία που θέλει την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας. Αυτά είναι ιστορίες που έχουν τελειώσει. Εμείς δεν ανεχόμαστε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές, που γραφικές είναι, αλλά είναι και επικίνδυνες», δήλωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι έκανε «κατάθεση ψυχής» επειδή αυτές οι ώρες είναι ιστορικές για τον τόπο και τη Θεσσαλονίκη και δήλωσε πως οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους.

«Το Βυζάντιο διέσωσε την ουσία του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το Σάββατο (26/10) και την έκθεση με τίτλο «Ο Άγιος Δημήτριος στην Τέχνη του Αγίου Όρους» στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, αναφέροντας ότι το Βυζάντιο διέσωσε την ουσία του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού.

«Οι εικόνες του Αγίου Δημητρίου, οι αγιογραφίες γενικότερα στο Άγιο Όρος είναι κομμάτι του βυζαντινού πολιτισμού» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «ακριβώς μέσα από την τέχνη που είναι κομμάτι του βυζαντινού πολιτισμού αποδείχθηκε και αποδεικνύεται καθημερινά ότι το Βυζάντιο και ο πολιτισμός του ουδέποτε υπήρξαν μέρος Παναγιώτητου Μεσαίωνα. Αυτός ο μύθος που κάποιοι καλλιέργησαν εντέχνως διαλύεται και καταλύεται».

«Το Βυζάντιο και ο πολιτισμός του, όχι μόνο δεν υπήρξαν μέρος του Μεσαίωνα, αλλά το Βυζάντιο μέσα από τους Πατέρες ήταν εκείνο που διέσωσε την κληρονομιά των δύο άλλων πυλώνων του πολιτισμού μας» προσέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε ότι «το Βυζάντιο ήταν εκείνο που διέσωσε την ουσία του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, δημιουργώντας – όπως δημιουργήθηκε – την Αναγέννηση και σήμερα εν πολλοίς χάρη στο Βυζάντιο παραμένει ο τρίτος πυλώνας του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, η Χριστιανική Διδασκαλία με όλα τα μηνύματα τα οποία μας στέλνει όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά ακόμα και για το μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για «τη μεγάλη τιμή που μου κάνει να είμαι σήμερα εδώ τέτοια μέρα και για την πρωτοβουλία πού πήρε να πραγματοποιήσει τούτη την μέρα αυτή την έκθεση η οποία αφορά τον Άγιο Δημήτριο τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης στην τέχνη τού Αγίου Όρους

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα