Πάτησε γκάζι η Wall Street μετά το φρένο στον πληθωρισμό

Με ισχυρές τοποθετήσεις στις μετοχικές αξίες υποδέχθηκαν οι επενδυτές τη σημαντική επιβράδυνση που εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, χαρίζοντας ισχυρά κέρδη στους βασικούς δείκτες της Wall Street και κυρίως στον τεχνολογικό Nasdaq που κατάφερε έτσι να βγει από την περιοχή bear market.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν την έναρξη των συναλλαγών, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 8,5% υποχωρώντας σημαντικά από το υψηλό 41 ετών του 9,1% του Ιουνίου. Επιβράδυνση που ήταν μάλιστα σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν ηπιότερη υποχώρηση στο 8,7%.

Σε επίπεδο μήνα δε, ο πληθωρισμός διατηρήθηκε αμετάβλητος, ενώ το δομικό μέρος του Δείκτη, που δεν περιλαμβάνει τις έντονα ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε αμετάβλητο σε ετήσια βάση στο 5,9% έναντι εκτίμησης της αγοράς για επιτάχυνση στο 6,1%.

Παρότι δε οι πληθωριστικές πιέσεις διατηρούνται περισσότερο από έντονες στην αμερικανική οικονομία, η αγορά δείχνει να πιστεύει ότι μετά τη σημερινή μέτρηση επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ότι η τράπεζα πλέον θα πρέπει να κινηθεί πιο ήπια στη σύσφιξη της νομισματική πολιτικής.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ είχε δηλώσει την παραπάνω θέση στην τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (δεύτερη διαδοχική) πυροδοτώντας αντεπίθεση στην αγορά, με τον S&P να έχει ενισχυθεί πλέον άνω του 15% από τα χαμηλά του Ιουνίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό σήμερα τα πονταρίσματα για την επόμενη κίνηση της Fed τον Σεπτέμβριο αντιστράφηκαν πλήρως, με το ενδεχόμενο για ακόμα μία γιγαντιαία αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης να πέφτει κατακόρυφα στο 32% από το 68% που ήταν πριν τις ανακοινώσεις, με τα στοιχήματα να κλίνουν πλέον υπέρ μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να μοιράζονται όλοι οι παράγοντες της αγοράς την αισιοδοξία που πυροδότησε η επιβράδυνση του πληθωρισμού, η οποία οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών της βενζίνης. Ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να τρέχει με ανησυχητικά υψηλό ρυθμό, καθώς το κόστος στέγασης και διατροφής αυξήθηκε σημαντικά. Το κόστος στέγασης, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, αυξήθηκε κατά 5,7% τους τελευταίους 12 μήνες.

“Η επιμονή του υψηλού πληθωρισμού παρατηρήθηκε και σήμερα, σε συνδυασμό με τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, και ειδικότερα η ενδεχομένως ισχυρή αύξηση των μισθών, ωθούν τους αξιωματούχους της Fed να συνεχίσουν την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής”, σημείωσε ο Rick Rieder, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος και επικεφαλής της ομάδας επενδύσεων παγκόσμιας κατανομής της BlackRock, σε ένα σχόλιό του. Ο Rieder πίστευε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed θα προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, την τρίτη κατά σειρά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Victoria Fernandez, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Crossmark Global Investments, η οποία θεωρεί ότι οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά την Τετάρτη, καθώς τα στοιχεία γιατ ον πληθωρισμό δεν ήταν αρκετά ισχυρές ώστε να κάνουν τη Fed να αλλάξει πορεία.

“Αναμένονται αρκετά δεδομένα μέχρι τότε, αλλά αυτό που δεν νομίζω ότι πρέπει να προεξοφληθεί είναι μια σημαντική στροφή της Fed που θα βγάλει το πόδι της από το γκάζι και θα πατήσει φρένο”, δήλωσε η Fernandez στο MarketWatch. “Δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο και μοιάζει σχεδόν με αυτό που προεξοφλούσε η αγορά σε έναν βαθμό σήμερα”.

Ωστόσο, η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό οδήγησε σήμερα σε σημαντική αποκλιμάκωση και των αποδόσεων των κρατικών τίτλων των ΗΠΑ, αφαιρώντας μέρος της πίεσης που είθισται να ασκούν στους αναπτυξιακούς τίτλους.

Ενδεικτικό είναι ότι έπειτα από διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έχει ξαναβρεί το ρυθμό του, παίρνοντας εκ νέου θέση οδηγού στην αντεπίθεση της αγοράς, όπως είχε συμβεί όλο το τελευταίο διάστημα.

Δείκτες – στατιστικά
Έτσι, η αμερικανική αγορά έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, με τον Nasdaq να εγκαταλείπει αποφασιστικά την περιοχή bear market και τον Dow Jones την περιοχή διόρθωσης.

Ειδικότερα, ο Dow Jones πρόσθεσε σήμερα 535 μονάδες ή 1,63% και έκλεισε στις 33.309,51 μονάδες, επιτυγχάνοντας τον στόχο ανοδικής διάσπασης των 32.877 μονάδων που σηματοδοτεί την έξοδό του από την περιοχή την περιοχή διόρθωσης, καθώς γράφει πλέον κέρδη άνω του 10% από τα πρόσφατα χαμηλά του.

Ισχυρά κέρδη και για τον ευρύτερο S&P 500, ο οποίος με άνοδο 2,10% ανέκτησε το επίπεδο των 4.200 μονάδων και έκλεισε στις 4.209 μονάδες

Πρωταγωνιστής της ημέρας όμως ήταν ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος με άλμα 2,89% τερμάτισε στις 12.854,81 μονάδες, διασπώντας αποφασιστικά το επίπεδο των 12.775 μονάδων αφού σκαρφάλωσε 20% και πλέον υψηλότερα από από το χαμηλό των 10.646 μονάδων που έγραψε στις 16 Ιουνίου.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, μόλις μία έκλεισε στο κόκκινο, η Merck με απώλειες 0,37%, ενώ όλες οι υπόλοιπες έγραψαν κέρδη από 0,09% έως το 3,98% της Walt Disney, που αποτέλεσε και τον οδηγό στο ράλι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ακολουθούμενη από τις Salesforce και την Goldman Sachs.

Δυναμικό comeback και για τους τεχνολογικούς κολοσσούς, με την μητρική της Facebook τη Meta να σημειώνει άλμα 5,8%, την Tesla να κάνει ράλι 3,9%, την Amazon να σκαρφαλώνει 3,5% υψηλότερα, και τις Alphabet, Apple και Microsoft να ακολουθούν επίσης με ισχυρά κέρδη της τάξης του 2,6%, 2,6% και 2,4% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα