

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης φέρνει νέα ευρήματα στο φως για ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα παγκόσμιας κλίμακας, τον Παρθενώνα.
Σύμφωνα με την νέα μελέτη, το όνομα Παρθενώνας προέρχεται στην πραγματικότητα από ένα άλλο κτίριο. Τα νέα δεδομένα προκύπτουν από πορίσματα του αρχαιολόγου Janric van Rookhuijzen, ύστερα από έρευνα ιστορικών πηγών.
Ο ναός του Παρθενώνα (δηλαδή το σπίτι των παρθένων) φαίνεται πως αρχικά ονομαζόταν Εκατόμπεδος (Hekatompedon), δηλαδή “Ο ναός με τα 100 πόδια”. Η ονομασία αυτή αποδεικνύει ότι ο ναός προκαλούσε τον ίδιο θαυμασμό που προκαλεί και σήμερα. Το όνομα αυτό εμφανίζεται σε ευρήματα 2500 ετών και φαίνεται πως αποτελούσε το δωμάτιο, όπου φυλάσσονταν ο χρυσός της Αθηνάς και το 11 μέτρων χρυσό άγαλμα της.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του National Geographic, ο Παρθενώνας φαίνεται πως ήταν ένα θησαυροφυλάκιο με δώρα αφιερωμένα στη θεά Αθηνά, έπιπλα, περσικά σπαθιά και μουσικά όργανα. Οι αρχικές μελέτες ήθελαν το δωμάτιο αυτό να είναι μέρος του ομώνυμου ναού, όμως η μελέτη της Ουτρέχτης διαψεύδει τις παραπάνω πληροφορίες.
Το δωμάτιο του Παρθενώνα, ήταν μέρος ενός άλλου ναού, του Ερεχθείου. Αν και ο σκοπός του αποτελούσε πάντα ένα μυστήριο, σήμερα οι μελετητές αντιλαμβάνονται πως αποτελούσε χώρο λατρείας της θεάς Αθηνάς. Κανείς δεν ασχολήθηκε με το μικρό δωμάτιο, τον πραγματικό Παρθενώνα.
Όπως αναφέρει και η Josine Blok, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και συμμετέχουσα της έρευνας: “Όσα προέκυψαν από την μελέτη έχουν ιδιαίτερη σημασία για την επιστήμη. Όχι μόνο τα ονόματα που χρησιμοποιούνταν τόσα χρόνια ήταν λάθος και πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, αλλά και η εικόνα ολόκληρης της Ακρόπολης αλλάζει. Πέρα από χώρος λατρείας της θεάς Αθηνάς, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη πολιτική σημασία… Η μελέτη δείχνει πόσο σημαντικό είναι να μην εμπιστευόμαστε την ρήση “Αυτό που όλοι ξέρουν είναι πάντα η αλήθεια”.
Σχετικά Νέα
Τα ειδυλλιακά ελληνικά νησιά που ξεχωρίζουν για το καλοκαίρι 2025
Λίστα με τα ειδυλλιακά ελληνικά νησιά παρουσιάζει δημοσίευμα της Vogue. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η Ύδρα, η Μήλος, η Κέρκυρα και η Σίφνος..
Η ποιητική συλλογή «Λούσιμο στο Φως» της Δάφνης Γρηγοριάδη κυκλοφορεί!
Η Δάφνη Γρηγοριάδη, μέσα από την πρώτη ποιητική της συλλογή «Λούσιμο στο Φως», από.
Πώς η κλιματική αλλαγή θρέφει έναν θανατηφόρο μύκητα – Τι είναι «Aspergillus»
Ηκλιματική αλλαγή προκαλεί όχι μόνο ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και την εξάπλωση επικίνδυνων παθογόνων.
Το σύνδρομο της στρουθοκαμήλου: Τι είναι και πώς θα το αποφύγετε
Μια τάση που εμφανίζεται συχνά στους ανθρώπους, όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια ενοχλητική, άβολη.