Παρουσιάζεται σήμερα το πακέτο ανάκαμψης της Κομισιόν

Έκτακτη Σύνοδος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα, με αντικείμενο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η πανδημία του κορωνοϊού και οι σοβαρές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία, ανάγκασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητήσει αναθεώρηση του σχεδίου για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Έτσι, στη σημερινή έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να παρουσιάσει τόσο την αναθεωρημένη πρόταση για τον ευρωπαϊκό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό όσο και το σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης.

Πιθανότατα από κοντά η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για προϋπολογισμό και ταμείο ανάκαμψης

Όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό–Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο προϋπολογισμός αφορά τη χρονική περίοδο από το 2021 έως το 2027 και μέσω του οποίου θα πρέπει να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας ειδικό βάρος στην ψηφιακή και την «πράσινη» μετάβαση.

Όσον αφορά στο νέο σχέδιο ανάκαμψης, προκειμένου να εγκριθεί θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση μέσω ομολόγων με εχέγγυα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κομισιόν: Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρώπης

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, για να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα πακέτο μέτρων ύψους περίπου δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ και να μην γίνει μέσω αναδιανομής υφιστάμενων οικονομικών πόρων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα θέσουν επί τάπητος τις νέες προτάσεις, ενώ η τελική τους μορφή θα καθοριστεί σε επερχόμενες διαπραγματεύσεις, ενώ επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να παρέλθουν μήνες για να επιτευχθεί συμφωνία για το νέο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, έχει ζητηθεί σχέδιο, που θα επιτρέψει την ομαλή και κανονική εκκίνηση της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το 2021.

Σχετικά Νέα