Παρών στην ορκωμοσία ο Αρχιεπίσκοπος – Προσφεύγει στο ΣτΕ η Εκκλησία για τα Θεοφάνεια

Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου τελέστηκε η ορκωμοσία του πρώτου “γκρουπ” των μελών της νέας κυβέρνησης.

Από το πρωί υπήρχε μια φιλολογία για το εάν θα παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην ορκωμοσία, μετά και από την κρίση που φαίνεται ότι διέρχονται οι σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, είχε δηλώσει στο OPEN TV ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν θα παραβρεθεί στην ορκωμοσία καθώς σύμφωνα με το τυπικό, ο Αρχιεπίσκοπος “ορκίζει” τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, ο ίδιος Μητροπολίτης, κ. Αθηναγόρας, λίγο αργότερα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανέφερε πως σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που είχε, ο Αρχιεπίσκοπος θα βρισκόταν και θα τελούσε την ορκωμοσία.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι και η εγκύκλιος που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος στις Μητροπόλεις και την οποία παρουσιάζει το orthodoxtimes.gr, με την οποία δίνεται εντολή να ανοίξουν κανονικά οι ναοί αύριο, 6 Ιανουαρίου, με την τήρηση των μέτρων που προέβλεπε η αρχική συμφωνία μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού, δηλαδή την παρουσία 25 πιστών στους ναούς και 50 στους Μητροπολιτικούς, για τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Επίσης, στη εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου επισημαίνεται ότι η Εκκλησία θα προσφύγει στο ΣτΕ κατά της νέας ΚΥΑ που κλείνει τις εκκλησίες την ημέρα των Θεοφανείων.

Εξουσιοδοτεί δε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, να τελέσει τον αγιασμό των υδάτων μόνος του (παρουσία ενός διάκου), σε παραθαλάσσια περιοχή εντός των ορίων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και χωρίς πομπή ή παρουσία πιστών.


Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν αποκαλύπτει την περιοχή κατά την οποία θα τελεστεί ο αγιασμός.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα