

Την αποφυγή της επιβολής νέων περιορισμών στην αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ζητάει ο Λευκός Οίκος με παρέμβασή του .
Τον Ιούλιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κατατάξει την Τουρκία στη λίστα με τις 15 χώρες που στρατολογούν παιδιά στρατιώτες στο πλαίσιο της έκθεσης που είχε εκπονήσει για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων (Human Trafficking Report).
Βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας προβλέπεται ότι όλες οι χώρες που βρίσκονται σε αυτή την μαύρη λίστα θα πρέπει από την 1η Οκτωβρίου 2021 να βρεθούν αντιμέτωπες με περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν την αδειοδότηση για την πώληση αμυντικού εξοπλισμού και την παροχή βοήθειας σε θέματα ασφαλείας. Η Τουρκία είναι η μοναδική νατοϊκή χώρα που έχει ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς.
Η Άγκυρα ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υπέβαλε πρόσφατα αίτημα για την αγορά νέων πολεμικών μαχητικών F-16.
Παρόλα όμως αυτά, η σχετική αμερικανική νομοθεσία (Child Status Protection Act) διαθέτει ένα παραθυράκι που επιτρέπει στον Λευκό Οίκο να απαλλάξει ορισμένες χώρες από τα περιοριστικά μέτρα στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, αυτή την διάταξη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απονέμει προεδρικό καθεστώς εξαίρεσης (waiver) στην Τουρκία, στο Ιράκ, στην Νιγηρία και στο Πακιστάν προκειμένου να μην τους επιβληθούν οι προβλεπόμενοι περιορισμοί για το γεγονός ότι στρατολογούν παιδιά στρατιώτες.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Τουρκία: Ζητά κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη χωρίς χρονοτριβή
Έκκληση για κατάπαυση του πυρός «χωρίς χρονοτριβή» στη Λιβύη έκανε την Τετάρτη (14/05) η.
Γαλλία: 10 εκατ. ευρώ για την επισκευή τμήματος της θωράκισης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ
Η Γαλλία θα συνεισφέρει 10 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή της θωράκισης στον πυρηνικό.
Λευκός Οίκος: Συμφωνίες τελικού ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων υπέγραψαν ΗΠΑ και Κατάρ
Σε 1,2 τρισ. δολάρια ανέρχονται οι οικονομικές συμφωνίες «μαμούθ» που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η Δανία εξετάζει άρση της επί 40 χρόνια απαγόρευσης για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας
Η Δανία εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει μια 40ετή απαγόρευση για τη χρήση πυρηνικής.