Παρέμβαση κατά του νόμου Ερντογάν για την «παραπληροφόρηση»

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την «παραπληροφόρηση» στην Τουρκία συνιστά απειλή για την ελευθερία του λόγου και θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω τη δημοσιογραφία ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, ανακοίνωσε το νομικό όργανο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, καλώντας το τουρκικό κοινοβούλιο να το απορρίψει.

Η Επιτροπή της Βενετίας, η οποία συμβουλεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι οι ποινές φυλάκισης και άλλες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου θα ήταν δυσανάλογα αυστηρές και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «αυθαίρετους περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι το να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κυβερνών Κόμμα AK και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και αναμένεται να την υιοθετήσουν τις επόμενες μέρες.

Οι επικριτές, περιλαμβανομένων κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκπροσώπων του Τύπου, εκφράζουν ανησυχία κυρίως σχετικά με άρθρο, σύμφωνα με το οποίο όσοι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για την ασφάλεια της Τουρκίας για να προκαλέσουν φόβο και να διαταράξουν τη δημόσια τάξη θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια.

«Η Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας διάταξης, δηλαδή για το ανατριχιαστικό αποτέλεσμά της και την αυξημένη αυτολογοκρισία, ιδίως ενόψει των επερχόμενων εκλογών τον Ιούνιο του 2023», αναφέρεται.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί παρέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης», που προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ). Καλεί παράλληλα τους βουλευτές να απορρίψουν το σχέδιο τροπολογίας, το οποίο συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε μια δημοκρατική κοινωνία, ανέφερε η Επιτροπή της Βενετίας σε αξιολόγηση 23 σελίδων.

Το νομοσχέδιο έρχεται μετά από δεκαετίες καταστολής και στέρησης της ελευθερίας του λόγου στα μέσα ενημέρωσης από τον Ερντογάν, ο οποίος το επόμενο έτος θα αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές για το κόμμα του.

Έρευνα του Reuters έδειξε πρόσφατα πώς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης υπακούν σε εντολές με τίτλους εγκεκριμένους από την κυβέρνηση.

Το Κοινοβούλιο πρόκειται να συνοψίσει τη συζήτηση για τη νομοθεσία την Τρίτη, έχοντας ήδη ψηφίσει τα πρώτα 15 άρθρα την περασμένη εβδομάδα.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει διαδικασία κυρώσεων από το Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω της μη συμμόρφωσής της με απόφαση του ΕΔΑΔ που ήδη από το 2019 ζητούσε την απελευθέρωση από τη φυλακή του αντιφρονούντα Οσμάν Καβαλά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα