Παρατείνονται και πιθανό αυστηροποιούνται τα περιοριστικά μέτρα

Παρά το γεγονός ότι η επιδημία στην Ελλάδα εξελίσσεται μέχρι στιγμής “ομαλά”, ακολουθώντας ένα ευνοϊκό μοντέλο, η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να παρατείνει για ακόµη τέσσερις εβδοµάδες, δηλαδή έως τις πρώτες ηµέρες του Μαΐου, τους περιορισµούς στην κυκλοφορία η ακόμη και να τους κάνει πιο αυστηρούς, επιχειρώντας να διατηρηθεί ο ρυθµός εξάπλωσης του ιού σε ανεκτά για το ΕΣΥ επίπεδα.

Με σκοπό τη διασφάλιση συνέχισης της ανεκτής πορείας εξάπλωσης της νόσου, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν τη θέσπιση ακόμα αυστηρότερων μέτρων που αφορούν τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους άνω των 65 ετών, τον καθορισμό συγκεκριμένων ωρών κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας για καθορισμένους λόγους και την αυστηρή απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ πόλεων κατά τις ημέρες του Πάσχα.

Όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το επόµενο 10ήµερο αναµένεται να αποδειχτεί καθοριστικό για την πορεία µετάδοσης του ιού. Και αυτό γιατί, µεταξύ άλλων, το τρέχον Σαββατοκύριακο αναµένεται να γίνει η συνολική αποτίµηση της αναστολής της λειτουργίας των εµπορικών καταστηµάτων και των χώρων εστίασης (µπαρ, καφέ, εστιατόρια), ενώ το προσεχές διάστηµα πρόκειται να υπάρξει µια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για τα µέτρα περιορισµού της κυκλοφορίας.

Επίσης, κρίσηµο µέγεθος για εκτίμηση είναι και ο αριθµός των διασωληνωµένων. Βάσει, δε, των µοντέλων που επεξεργάζεται η οµάδα λοιµωξιολόγων, θα ήταν ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σηµάδι για τον ρυθµό εξάπλωσης του ιού εάν έως χθες Σάββατο (28/03), ο συνολικός αριθµός των νοσηλευοµένων σε ΜΕΘ δεν ξεπερνούσε τους 100, γεγονός που, σύµφωνα µε τους αριθμούς το απόγευµα της Παρασκευής, ήταν κάτι παραπάνω από πιθανό.

Η έκρηξη της επιδημίας στη Βόρεια Ιταλία, περιοχή με χαρακτηριστικά πληθυσμού, ειδικά όσον αφορά στις μεγάλες ηλικίες αρκετά όμοια με της χώρας μας, είχε προδιαθέσει για ένα καταστροφικό σενάριο εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Αυτή τη στιγμή όμως η Ελλάδα φαίνεται να ξεφεύγει από το κακό αυτό σενάριο, γεγονός το οποίο βασίζεται αφενός ότι συνολικά μόνο ένα 7% των κρουσμάτων έχει χρειαστεί διασωλήνωση, ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται σε ένα 3%. Την ίδια στιγμή, καθημερινά υπάρχει μια σχετικά σταθερή άνοδος των νέων κρουσμάτων, που μέχρι στιγμής είναι κάτω από 100 τη μέρα.

Όπως ανέφερε χθες Σάββατο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με τις εκτιμήσεις για την εξάπλωση της επιδημίας, τα «ισχυρά» δεδομένα είναι τα δεδομένα που αφορούν τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

«Με βάση, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα και μόνο, θα πω ότι είμαστε στο καλό σενάριο. Το κακό σενάριο δεν ακολουθείται, που είναι ένα σενάριο τύπου Ιταλίας ή άλλων χωρών στις οποίες υπήρξε εκθετική αύξηση και των θανάτων και των διασωληνωμένων» αναφέρει ο λοιμωξιολόγος.

Συμπληρώνει ακόμη ότι όσο καλύτερα τηρήσουμε όλοι μας τα μέτρα, τόσο καλύτερη εικόνα θα έχουμε σαν χώρα και σαν γενικός πληθυσμός. «Η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις για το πόσα περιστατικά έχουμε στην κοινότητα αυτή την στιγμή, γιατί υπάρχει μεγάλη ετερογένεια και στον διαγνωστικό έλεγχο και διαγνώστηκαν και άνθρωποι οι οποίοι με ήπια συμπτώματα και, για λόγους ανησυχίας καμιά φορά, πηγαίνουν και σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και σε νοσοκομεία και διαγνώσκονται ως θετικοί για την νόσο και οι μόνες ακριβείς εκτιμήσεις για την διασπορά θα γίνουν με τα σκληρά δεδομένα που έχουμε τώρα και αργότερα με μελέτες αντισωμάτων τις οποίες αξιολογούμε αυτή την στιγμή από ειδικό επιστημονικό κλιμάκιο με εργαστηριακούς καθηγητές πανεπιστημίου και άλλους» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής επιδημιολογίας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρει ότι τα μέτρα που λάβαμε πριν από 2 εβδομάδες έχουν ήδη δείξει την αποτελεσματικότητά τους. «Είχα υπολογίσει περίπου 100 διασωληνωμένους μέχρι χθες Σάββατο αλλά παραμείναμε σημαντικά χαμηλότερα. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με τα πρώτα μέτρα χτυπήσαμε την υπερμετάδοση στη ρίζα της και έτσι επί 2 συναπτές εβδομάδες έχουμε αποφύγει πρώτον την εκθετική αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων και δεύτερον τη συστηματική εισβολή του ιού σε ευπαθείς ομάδες».

Πάντως και οι δύο καθηγητές τονίζουν ότι δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια για εφησυχασμό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα