Παράταση lockdown για 2 εβδομάδες – Η πρόταση για «έξυπνα» μέτρα

Την άποψη ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσμά του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα χίλια ημερησίως, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ , εξήγησε πως από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν.

Πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες.

«Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε πριν τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες δηλαδή, εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία και εκθέτουν σε κίνδυνο τους υγειονομικούς.

Lockdown: «Φρονιμότερη» η παράταση έως τις 15 Μαρτίου λέει ο καθηγητής Θωμαΐδης

Για παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 η παράταση θα ήταν «φρονιμότερη» για δύο εβδομάδες αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση

Ερωτηθείς για την «έκρηξη» των κρουσμάτων ο κ. Θωμαΐδης είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown».

«Έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο, φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα», τόνισε και επεσήμανε πως «ήταν παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο το φορτίο στα λύματα παραμένει υψηλό, κάτι που σημαίνει πως «τα μέτρα δεν αποδίδουν, δεν ξέρω κι αν εφαρμόζονται».

«Το υψηλό φορτίο στα λύματα, δεν αποτυπωνόταν στα κρούσματα, αλλά στην κινητικότητα στις ΜΕΘ», παρατήρησε ο καθηγητής Θωμαΐδης τονίζοντας πως «αυτό που είναι κρίσιμο είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, κάτι που έχει άμεση συνάρτηση με τα κρούσματα».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα