«Παράνομη»: Πλήρης καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στη Σύνοδο Κορυφής

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, που θεωρούν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο – Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις – «Εξαιρετικά ικανοποιημένη η Ελλάδα», δηλώνει το ΥΠΕΞ – Ενημέρωσε τους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής για τις τουρκικές ενέργειες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Διαβάστε παρακάτω τις τελευταίες εξελίξεις, δηλώσεις και διπλωματικές κινήσεις.

Η ανακοίνωση της ΕΕ εκφράζει επίσης ρητώς την «αλληλεγγύη» της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που ανησυχούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στον βυθό των περιοχών που εποφθαλμιά.

Εξαιρετικά ικανοποιημένη η Ελλάδα από το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Την ικανοποίησή του για το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Νωρίτερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε, στην Αθήνα, η 41η συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Οργανισμού. Κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου εξετάσθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και ο τουρισμός.

«Η χώρα είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη», σημείωσε ο κ. Δένδιας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. «Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι μια διαρκής διαδικασία, ένα μοναδικό ιστορικό εγχείρημα και κάθε φορά που αποδεικνύεται στην πράξη η αλληλεγγύη προς μια χώρα-μέλος, τόσο εμβαθύνεται το συγκεκριμένο εγχείρημα και τόσο αποδεικνύεται η επιτυχία της».

Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα όλων των κρατών της ΕΕ

«Θεωρούμε τη συμφωνία αυτή άκυρη, ανυπόστατη, χωρίς κανένα περιεχόμενο. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Θα επιμένουμε να το υποστηρίζουμε σε όλα τα φόρα και στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε επίσης ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η εν λόγω συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο, τόσο ως προς το περιεχόμενό της αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το Λιβυκό Κοινοβούλιο, δεν την έχει εγκρίνει. Ανέφερε δε επ’αυτού ότι και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης δήλωσε ότι η συμφωνία αντιβαίνει στα συμφέροντα της χώρας του και παράγει περισσότερη αστάθεια στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι στο δείπνο των ηγετών δεν υπήρχε κανείς που να μην επανέλαβε την αμέριστη στήριξή του στην Αθήνα και την Κύπρο. Έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος – είπε – ήταν πολύ υποστηρικτικός ενώ και στο ΝΑΤΟ υποστήριξε το δίκαιο των ελληνικών θέσεων παρότι εκεί συνήθως οι συζητήσεις είναι αρκετά αποστειρωμένες.

«Μη νόμιμη και απορριπτέα η συμφωνία Τουρκίας – κυβέρνησης της Τρίπολης»

Μη νόμιμη και απορριπτέα χαρακτήρισε, και εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Τζ. Πάιατ αδειάζει Τουρκία: Τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες

Την ξεκάθαρη αντίθεση των ΗΠΑ στους ισχυρισμούς της Άγκυρας σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα των νησιών, εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Τώρα έχουμε λάβει τα συγκεκριμένα κείμενα και έχουμε ολοκληρώσει τη νομική ανάλυση για το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, προσθέτοντας πως «τα κατοικημένα νησιά ως ζήτημα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη».

Παράλληλα, διαμήνυσε πως «ο σωστός τρόπος προσέγγισης αυτών των ζητημάτων δεν γίνεται με μονομερείς διακηρύξεις που παραβλέπουν τις θέσεις των κρατών που επηρεάζονται, στην προκειμένη περίπτωση της Αιγύπτου και της Ελλάδας, αλλά μέσω του διαλόγου».

Διπλωματικές πηγές: Καμία έννομη συνέπεια από την αποστολή του κειμένου Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ

Η αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την είδηση ότι η Τουρκία κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Η Ελλάδα έχει, άλλωστε, ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές της προς τον γενικό γραμματέα των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες καθώς και προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υιοθέτησαν το αίτημα Τσίπρα για περαιτέρω μέτρα και κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία

Αποδεκτό έγινε από το PES το αίτημα για περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία, μετά και την ανυπόστατη συμφωνία με τη Λιβύη, που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει λεκτικό στη δήλωση του PES τόσο για την καταδίκη της παράνομης Συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, όσο και για την υιοθέτηση σχετικών μέτρων και κυρώσεων.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε κατά τις ίδιες πηγές ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της στις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, που συμπεριλαμβάνει και κυρώσεις και σε σχέση με τη χώρα μας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να αναδειχθεί εγκαίρως η απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων, προκειμένου η Τουρκία να γνωρίζει τις σοβαρές συνέπειες των πράξεών της, αλλιώς η πιθανότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης θα αυξηθεί πολύ. 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα