Παραμένουν σε αρνητικό έδαφος τα ασιατικά χρηματιστήρια

Παρά την “αντίδραση” που έβγαλαν μετά το μέσον της συνεδρίασης και που αντέστρεψε το αρχικό κλίμα μαζικού sell off, τα ασιατικά χρηματιστήρια παραμένουν σε αρνητικό έδαφος την Τρίτη, επηρεασμένα από τη “βουτιά” 2% της Δευτέρας στην Wall Street, εν μέσω έντασης της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας.

Η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων κατ’ έτος, από την 1η Ιουνίου. Τα αγαθά τα οποία θα αφορούν οι δασμοί περιλαμβάνουν σειρά αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη την απειλή του και αύξησε τους δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων κατ’ έτος από το 10% στο 25%.

Σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, το βράδυ της Δευτέρας, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σημείωσε: “Θα σας ενημερώσουμε σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες εάν οι προσπάθειες για συμφωνία με την Κίνα είχαν τελικώς επιτυχία ή όχι”, όπως ανέφερε το δίκτυο NBC News.

Προ της πρόσφατης κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, οι αγορές θεωρούσαν ότι Πεκίνο και Ουάσινγκτον βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία ρύθμισης των μεταξύ τους εμπορικών σχέσεων.

“Θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν κυρίως εξαιτίας αγεφύρωτων διαφορών μεταξύ των ανησυχιών των ΗΠΑ για ζητήματα ασφάλειας και της κινεζικής βιομηχανικής πολιτικής”, αναφέρουν αναλυτές της Barclays, σε σημείωμά τους.

“Στο νέο μας βασικό σενάριο, εκτιμάμε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς στα περισσότερα, εάν όχι σε όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα και η Κίνα θα απαντήσει με αντίμετρα, όχι ωστόσο του ίδιου μεγέθους. Εκτιμούμε ότι οι απώλειες στο ΑΕΠ των ΗΠΑ θα είναι της τάξης του 0,2% – 0,3% μακροπρόθεσμα”, προσθέτουν.

“Έμμεσες επιπτώσεις από μια πιθανή μείωση στους δείκτες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης ή από μια νευρικότητα με απότομες μεταβολές στις αγορές θα μπορούσαν εύκολα να είναι μια μείωση τόσο στην παραγωγή όσο και στην απασχόληση”, καταλήγουν.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin δήλωσε στο δίκτυο CNBC ότι οι δύο χώρες βρίσκονται “ακόμη σε διαπραγματεύσεις”.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei είχε απώλειες 0,47%, στις 21.077 μονάδες, ανακτώντας τα δύο τρίτα των απωλειών του στην αρχή της συνεδρίασης, ο νοτιοκορεατικός KOSPI κινείται ήπια ανοδικά κατά 0,13%, στις 2.081,59 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, μετά την αργία της Δευτέρας, ο Hang Seng σημειώνει ισχυρές απώλειες 1,66%, στις 28.071,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai υποχωρεί κατά 0,28% στις 2.895,63 μονάδες, ενώ ο Shenzen “χάνει” 0,19%, στις 9.084,40. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted σημειώνει απώλειες 0,37%, στις 10.519,25 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 κινήθηκε αρνητικά κατά 0,92%, στις 6.239,90 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα