Παραμένει ευάλωτο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

To παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο σε περαιτέρω πιέσεις στη ρευστότητα και μια «ξαφνική και απότομη» αναπροσαρμογή των τιμών καθώς οι οικονομίες συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπες με την πανδημία, προειδοποίησε την Τετάρτη το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB).

Σε επιστολή προς τους G20 και τους προέδρους των κεντρικών τραπεζών ενόψει της ψηφιακής συνεδρίασης στις 18 Ιουλίου, ο πρόεδρος του FSB, Randal Quarles, διαμήνυσε ότι οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές αντέδρασαν θετικά σε μια σειρά από αποφασιστικά μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας, αλλά προειδοποίησε ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής δεν πρέπει να επαναπαυτούν.

«Η κρίση απέχει πολύ από το να τελειώσει και δεν πρέπει να χάσουμε την προσοχή μας από τη σκληρή δουλειά που πρέπει να κάνουμε μαζί για να στηρίξουμε την παγκόσμια ανάκαμψη» γράφει σύμφωνα με το Reuters ο κ. Quarles, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος στη Fed.

«Ενώ η βελτίωση του κλίματος στης αγορές έχει οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού, αυτό μπορεί να μην αντανακλά πλήρως το γεγονός ότι η πανδημία συνεχίζεται και το μονοπάτι της ανάκαμψης παραμένει αβέβαιο. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο είναι πιο ευάλωτα σε μετατοπίσεις στο οικονομικό outlook» επισήμανε.

Σχετικά Νέα