

Την παραίτησή του έπειτα από 28 χρόνια θητείας, υπέβαλε σήμερα ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.
Ως υπηρεσιακός πρόεδρος θα διατελέσει ο πρόεδρος της βουλής της χώρας Κασίμ Τοκάγιεφ, μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου.
Ο Ναζαρμπάγεφ το 1989 έγινε γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος του Καζακστάν και ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός της χώρας μετά την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Ένωση. Κατέχει τον τίτλο «Ηγέτης του Έθνους», ενώ τον Απρίλιο του 2015, ο Ναζαρμπάγεφ επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας σχεδόν το 98% των ψήφων.
Ο Ναζαρμπάγεφ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έχει κατηγορηθεί για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, κυβερνά υπό ένα αυταρχικό καθεστώς. Έχει επίσης επικριθεί από ορισμένους για αργοπορία στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, καταστολή της αντιπολίτευσης, μη δημοκρατικές εκλογές και ανεπαρκή ελευθερία λόγου.
Από την ανεξαρτησία του Καζακστάν ως σήμερα δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές που να θεωρήθηκαν ελεύθερες ή δίκαιες από την Δύση.
Σχετικά Νέα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έληξε η πασχαλινή εκεχειρία 30 ωρών – «Όχι» του Κρεμλίνου στην παράτασή της, παρά τις πιέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Έληξε τα μεσάνυχτα της Κυριακής (20/4), η πασχαλινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, διάρκειας.
Οι Χούθι της Υεμένης μιλούν για 12 νεκρούς σε βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα Σανάα που αποδίδουν στις ΗΠΑ
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί που απέδωσαν στις ΗΠΑ στην πρωτεύουσα Σανάα είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη.
Λίβανος: Ο μαρωνίτης πατριάρχης Μπεσάρα Ράχι έσπασε το ισχίο του κατά τη διάρκεια της λειτουργίας
Ο επικεφαλής της μαρωνίτικης εκκλησίας του Λιβάνου πατριάρχης Μπεσάρα Ράχι, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.
Να μην μετατρέψει το Ελ Σαλβαδόρ σε «τεράστια διεθνή φυλακή» καλεί τον πρόεδρο Μπουκέλε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε να μην.