Παραιτήθηκε η αρχηγός της Μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να συνεχίζει ανοδικά, λόγω και της απότομης πτώσης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, αλλά με το Brent να κάνει ένα διάλειμμα από τη γενική ανοδική του πορεία.

Το βλέμμα των traders βρίσκεται τόσο στις διαπραγματεύσεις γύρω από μια επιστροφή σε ισχύ της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και σε εκείνες γύρω από την Ουκρανία και το μέλλον της.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιου τύπου Brent παράδοσης Απριλίου, υποχώρησε κατά 14 σεντς ή 0,2%, στα 91,41 δολάρια.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI, παράδοσης Μαρτίου, κέρδισε 22 σεντς ή περίπου 0,3%, στα 89,88 δολ. το βαρέλι.

“Τα στοιχεία για τον ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο έστειλαν το δολάριο υψηλότερα, κάτι που γενικά επιδρά αρνητικά στα commodities”, αναφέρει ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA. Ωστόσο, τα θεμελιώδη στοιχεία γύρω από την αγορά πετρελαίου “παραμένουν εξαιρετικά ισχυρά και, χωρίς κάποια αλλαγή ως προς αυτά, οι τιμές του αργού γενικά θα κινούνται υψηλότερα”.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το πετρέλαιο υποχώρησε από τα υψηλά επταετίας, κυρίως λόγω της έμφασης των αναλυτών στις διαπραγματεύσεις για επιστροφή του Ιράν και των ΗΠΑ στο πλαίσιο της “πυρηνικής” συμφωνίας. η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συγκεκριμένη συμφωνία το 2018, επιβάλλοντας εκ νέου κυρώσεις στις εξαγωγές ιρανικού αργού. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να επιστρέψει στην παγκόσμια αγορά περί το 1 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως, μέσα σε έναν χρόνο από την επίτευξη συμφωνίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν εξάλλου την Τετάρτη το ζήτημα του ενεργειακού και των αυξανόμενων τιμών στα καύσιμα, καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η επικοινωνία ερμηνεύθηκε ως πίεση της Ουάσινγκτον στο Ριάντ να αυξήσει την παραγωγή του, που κινείται ξεκάθαρα χαμηλότερα από τις δυνατότητες της Σαουδικής Αραβίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, στη μηνιαία έκθεσή του, άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης για αργό το 2022 στα 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα