

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Παραγουάης απέλασε τον Κινέζο απεσταλμένο Xu Wei, κατηγορώντας τον για παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις, αφού ζήτησε από τη χώρα της Νότιας Αμερικής να διακόψει τις σχέσεις με την Ταϊβάν.
Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Παραγουάης αναφέρει ότι έχει ανακαλέσει τη βίζα του Xu Wei, ανώτερου απεσταλμένου της Κίνας στη Λατινική Αμερική που βρισκόταν στην Παραγουάη για την ετήσια συνάντηση της UNESCO, χαρακτηρίζοντάς τον persona non grata «για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας». Στον κινέζο διπλωμάτη δόθηκε προθεσμία 24 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα.
Μια μέρα νωρίτερα, ο Xu Wei, παρέκαμψε τη σύνοδο της UNESCO για να εμφανιστεί σε συνέδριο στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν, όπου προκάλεσε διπλωματικό σάλο, καλώντας την Παραγουάη να διακόψει τους δεσμούς με την Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο δημοκρατικό νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων ως έδαφός της.
Ο κινέζος διπλωμάτης βρέθηκε στην Ασουνσιόν ως μέλος κινεζικής αντιπροσωπείας στη 19η συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η Παραγουάη είναι το μόνο έθνος στη Νότια Αμερική και ένα από τα μόλις 12 παγκοσμίως που αναγνωρίζει επίσημα την κρατική υπόσταση του νησιού της Ταϊβάν. Η κυβέρνηση της Παραγουάης παρέμεινε σταθερή στη δέσμευσή της, ακόμη και όταν το Πεκίνο αύξησε τις πιέσεις του στην κυβέρνηση για παρεμπόδιση της αναγνώρισης του νησιού.
Τα τελευταία χρόνια, τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής – Ονδούρα, Παναμάς, Δομινικανή Δημοκρατία και Ελ Σαλβαδόρ – διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν υποστηρίζοντας το Πεκίνο, που θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Πηγή: abcnews.al,ertnews.gr
Σχετικά Νέα
Εσθονία: Το Ταλίν ανέφερε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος
Οι εσθονικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν σήμερα ότι ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο.
Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα τηλεφώνησε στον Πούτιν και του ζήτησε να ταξιδέψει στην Τουρκία
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Ρώσο.
Ρωσία: Ο Πούτιν αποφάσισε τη σύνθεση της αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη – Δεν πηγαίνει στην Τουρκία ο Τραμπ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη την αντιπροσωπεία της Ρωσίας για τις απευθείας.
Γαλλία: Οδηγός ταξί κατηγορείται ότι έκλεψε χρήματα και τις αποσκευές του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών
Ένας οδηγός ταξί θα δικαστεί τον Νοέμβριο στη Γαλλία με την κατηγορία ότι έκλεψε.