Παραδόθηκε στις πιέσεις η Wall Street, σε bear market και ο Dow

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παραμένοντας σε πτωτική τροχιά για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow να κατρακυλά 330 μονάδες και να μπαίνει σε bear-market για πρώτη φορά από το 2020.

Η αμερικανική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στο ασφυκτικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι πιέσεις από το ράλι των αποδόσεων στα ομόλογα και από την ξέφρενη πορεία του αμερικανικού δολαρίου σε υψηλά άνω των 20 ετών, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της μέχρι να δει πειστικά σημάδια ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνει.

Σε αυτό το κλίμα οι δείκτες δεν κατάφεραν ούτε σήμερα να ανακτήσουν το θετικό πρόσημο, αν και προσπάθησαν να αντιδράσουν ανοδικά στο ξεκίνημα μετά τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας που κόστισαν στον βιομηχανικό Dow Jones συνολικά 4%, οδηγώντας τον δείκτη να κλείσει την Παρασκευή στο χαμηλότερο σημείο από το Νοέμβριο του 2020. Ο ευρύτερος S&P 500 έχασε συνολικά 4,6%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε πάνω από 5% την προηγούμενη εβδομάδα.

Στον αντίποδα, ο δείκτης δολαρίου ξεκίνησε την εβδομάδα πάνω και από το 114, το υψηλότερο επίπεδο από το 2002, ενώ η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε το έτος κοντά στο 1,65%, κινείται πλέον στο 3,88%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010. Η απόδοση στο διετές, στο μεταξύ, ενισχύθηκε στο 4,315% που αποτελεί το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2007.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κατρακύλησε 329,60 μονάδες ή -1,11% και έκλεισε στις 29.260,81 μονάδες μπαίνοντας και αυτός σε bear market για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, στο ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19 στις ΗΠΑ. Ο βιομηχανικός δείκτης καταγράφει πλέον συνολικές απώλειες άνω του 20% από το τελευταίο ιστορικό υψηλό του στις 4 Ιανουαρίου, κάτι που σηματοδοτεί τον ορισμό για την είσοδο σε bear market.

Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 38,19 μονάδες ή -1,03% και έκλεισε σε νέο χαμηλό για το 2022 στις 3.655,04 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 65 μονάδες ή -0,60% στις 10.802,92 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο τέσσερις έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Walmart με κέρδη 1,25 δολ. ή σε ποσοστό 0,96% στα 131,31 δολ. και ακολούθησαν Apple στα 150,77 δολ. με άνοδο 0,23% και Procter & Gamble με μικρά κέρδη 0,1% στα 135,71 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Travelers (-3,14%), η Boeing (-2,99%) και η Chevron (-2,63%).

Δύο αξιωματούχοι της Federal Reserve με τις δηλώσεις τους σήμερα εδειξαν εξάλλου ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αφήσει το πόδι από το γκάζι στις αυξήσεις των επιτοκίων της, μέχρι να δει πειστικά στοιχεία πως ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί.

Η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Boston, Σούζαν Κόλινς, στην πρώτη δημόσια ομιλία της από την ανάληψη των καθηκόντων της, τόνισε ότι απαιτείται πρόσθετη σύσφιξη [της πολιτικής] για να περιοριστεί ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός, ενώ προειδοποίησε ότι η διαδικασία αυτή ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάποιες απώλειες θέσεων εργασίας.

“Η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο θα απαιτήσει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, όπως έδειξαν και οι τελευταίες προβλέψεις της τράπεζας”, ανέφερε η Κόλινς στο πλαίσιο ομιλίας της σήμερα. “Θα είναι σημαντικό να δούμε ξεκάθαρα και πειστικά σημάδια ότι ο πληθωρισμός μειώνεται”.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Atlanta Fed, Ράφαελ Μπόστικ ανέφερε ότι η προσοχή της κεντρικής τράπεζας θα παραμένει στραμμένη στον έλεγχο του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι η μεταβλητότητα που πρόσφατα γνώρισαν οι αμερικανικές αγορές, αλλά και οι αγορές συναλλάγματος, ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι αυτό να γίνει.

“Ο σημαντικότερος στόχος είναι να τεθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο”, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης. “Μέχρι να γίνει αυτό, θα δούμε, πιστεύω, μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές, προς όλες τις κατευθύνσεις”, πρόσθεσε.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve Bank of Chicago έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ μετριάστηκε τον Αύγουστο, εμφανίζοντας τάσεις επιβράδυνσης.

Ειδικότερα, ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας της Fed του Σικάγο υποχώρησε στο μηδέν τον Αύγουστο από το αναθεωρημένο 0,29 του Ιουλίου, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία επεκτάθηκε με τον ιστορικό της μέσο ρυθμό ανάπτυξης.

Ο δείκτης που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας και των πληθωριστικών πιέσεων, αποτελείται από 85 επιμέρους δείκτες σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες δεδομένων: 1. παραγωγή και ατομικό εισόδημα 2. απασχόληση, ανεργία και ωρομίσθια 3. προσωπική κατανάλωση και στέγαση και 4. πωλήσεις, παραγγελίες και αποθέματα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα