Παραδόθηκε στη δίνη του πληθωρισμού η Wall Street- Νέο τεχνολογικό sell off

Το μπαράζ ρευστοποιήσεων για ακόμα μία συνεδρίαση στους τίτλους της τεχνολογίας ώθησε ξανά την αμερικανική αγορά σε “βαθύ κόκκινο”, παρά την αρχική προσπάθεια που κατέβαλλαν οι δείκτες να βγάλουν άμυνες στις πιέσεις των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, μετά από εναλλαγές προσήμων και αφότου είχαν βρεθεί με κέρδη και έως άνω του 1% στην πρώτη ώρα των συναλλαγών, οι τρεις δείκτες της Wall Street πέρασαν τελικά σε αρνητικό έδαφος και μετά τη μέση της συνεδρίασης παραδόθηκαν πλήρως στους πωλητές.

Έτσι, ο βιομηχανικός Dow Jonew έκλεισε στις 31.815 μονάδες με απώλειες 1,07% ή 345 μονάδων, ο διευρυμένος S&P 500 έχασε 1,7% και απομακρύνθηκε περαιτέρω από τις 4.000 μονάδες (κλείσιμο στις 3.933), ενώ όπως προαναφέρθηκε ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ηγήθηκε των απωλειών με βουτιά 3,22% στις 11.359 μονάδες.

Οι τίτλοι των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων δέθηκαν σφοδρή επίθεση για ακόμα μία συνεδρίαση, καθώς είναι οι πλέον ευαίσθητοι στη μελλοντική κυκλοφορία και αξία του χρήματος λόγω αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Έτσι, με τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό να επαναφέρουν τη συζήτηση για επιθετικές κινήσεις της Fed στο προσκήνιο, η Apple πραγματοποίησε θηριώδη βουτιά 5,2%, η Microsoft έχασε 3,3%, η Amazon 3,2%, η Netflix 6,35% και η μητρική της Facebook η Meta 4,5%.

Στην είδηση της ημέρας, ο πληθωρισμός στη χώρα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τον Απρίλιο, με αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 8,3% σε ετήσια, ενώ η αγορά περίμενε +0,2% και +8,1% αντίστοιχα.

Ακόμα σημαντικότερο κρίνεται ίσως το γεγονός ότι ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση όταν η αγορά περίμενε αύξηση 0,4%, κάτι που δείχνει ότι η αύξηση των τιμών διαχέεται γενικότερα πλέον.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων άλλωστε, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ανέβηκε ξανά πάνω από το 3%, ωστόσο στην πορεία αποκλιμακώθηκαν οι πιέσεις και επέστρεψε στην περιοχή του 2,9%.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη του πληθωρισμού, κάτι που ίσως ασκήσει πίεση στην κεντρική τράπεζα να αναλάβει πιο επιθετική στάση στην πολιτική της.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής επιτοκίων της BMO Ίαν Λίνγκεν, “τα assets ρίσκου βρίσκονται υπό πίεση και τα futures γύρισαν στο κόκκινο, βάσει της υπόθεσης ότι η Fed θα αναγκαστεί να συνεχίσει τις αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσεις και μετά τις συναντήσεις Ιουνίου και Ιουλίου για τις οποίες έχει ήδη δοθεί σήμα”.

Κάτι που επιβεβαίωσε άμεσα το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας, Ράφαελ Μπόστιτς, δηλώνοντας ανοιχτός σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από όσες έχουν σχεδιαστεί προς ώρας, αν επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις.

“Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ή επίπεδα που είναι αρκετά υψηλά – κατά πολύ υψηλά δηλαδή και δεν επιστρέφει προς τον στόχο του 2% – τότε θα υποστηρίξω μια περαιτέρω κίνηση”, είπε.

Την ίδια ώρα όμως ο διάσημος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν εμφανίστηκε αρκετά πιο απαισιόδοξος κάνοντας λόγο για επερχόμενη κρίση κόστους διαβίωσης στις ΗΠΑ.

“Είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να αρχίσουμε να μιλάμε για κρίση κόστους διαβίωσης και έτσι έχουν τα πράγματα”, είπε ο οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρόεδρος του Queens’ College στο Κέιμπριτζ μιλώντας στο CNBC.

Όπως επισήμανε ο κ. Ελ Εριάν, “όλοι εστιάζουν στο μέγεθος του βασικού πληθωρισμού και αυτό είναι κατανοητό, αλλά κοιτάξτε και τον δομικό στο 6,2%, και δείτε τη σύνθεση του πληθωρισμού που υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλοί κινητήριοι παράγοντες αυτή τη στιγμή”.

“Δεν είναι κάτι που αφορά πλέον μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρόκειται για μια ευρείας βάσης πληθωριστική πορεία, στην οποία η Fed έχει μείνει πίσω σε μεγάλο βαθμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλες κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, Coinbase γκρεμίστηκε με απώλειες άνω του 26%, αφότου είδε τα έσοδά της να βυθίζονται κατά 27% στο τρίμηνο.

H Toyota κατέγραψε επίσης σημαντικές απώλειες 4,4%, καθώς στο guidance που έδωσε εκτιμά ότι τα λειτουργικά της κέρδη μπορούν να υποχωρήσουν έως και κατά 20% στο τέλος του έτους.

Στον αντίποδα, να δώσουν κάποια στήριξη στον Dow Jones επιχείρησαν οι τίτλοι των Visa (+1,62%), Merck (+1,58%), η Chevron (+1,5%) και η Dow Inc (+1,49%), ενώ από την τεχνολογία διασώθηκε η IBM (+1,25%).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα