Παραδοχή Τραμπ ότι «συζήτησε το θέμα Μπάιντεν» με τον πρόεδρο της Ουκρανίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι «έθεσε το θέμα του Χάντερ Μπάιντεν», στον Ουκρανό ομόλογό του, υπόθεση που έχει προκαλέσει πολιτικό σάλο στις ΗΠΑ, μετά την καταγγελία μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του γιου του αντιπάλου του για διαφθορά, προσφέροντας και ανταλλάγματα.

Η υπόθεση θα μπορούσε να γίνει η αφορμή για έρευνα η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην καθαίρεσή του, με την επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Νάνσι Πελόσι να προειδοποιεί τον Ντόναλντ Τραμπ ζητώντας του να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών.

Αν και μέχρι σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι προσπάθησε να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης στην Ουκρανία, ώστε να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του Χάντερ Μπάιντεν εν όψει των εκλογών του 2020, έπειτα από τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «έθεσε το θέμα Μπάιντεν στον πρόεδρο Ζελένσκι».

Για μια ακόμη φορά υποστήριξε ότι «δεν έχει κάνει κανένα σφάλμα», αλλά είπε ότι στις 25 Ιουλίου, όταν τηλεφώνησε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να του δώσει συγχαρητήρια για την εκλογή του, αναφέρθηκε «εκτενώς στο θέμα της διαφθοράς και στο γεγονός ότι δεν θέλουμε άνθρωποι όπως ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν και ο γιος του να συμβάλλουν στην ήδη υπάρχουσα διαφθορά στην Ουκρανία».

Για μια ακόμη φορά υποστήριξε ότι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που τον κατήγγειλε «είναι οπαδός» των Δημοκρατικών και θέλει να τον βλάψει…, ενώ ότι τα ΜΜΕ διακινούν διαρκώς fake news, λέγοντας ότι επιχείρησε οκτώ φορές να πιέσει τον πρόεδρο Ζελένσκι. Επίσης υποστήριξε ότι ο «κοιμισμένος Τζο Μπάιντεν ανάγκασε τους Ουκρανούς εισαγγελείς να αποσύρουν την έρευνα για τον γιο του απειλώντας ότι θα κόψει την οικονομική βοήθεια».

Ωστόσο αυτή η παραδοχή πυροδότησε εκ νέου την οργή του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς είναι γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ από την προηγούμενη εβδομάδα προσπαθεί να εμποδίσει την παράδοση στο Κογκρέσο της καταγγελίας του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντός, που σύμφωνα με τον επιθεωρητή δημόσιας ασφάλειας έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος. Η καταγγελία αναφέρει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τα αμερικανικά ΜΜΕ, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε «προσφέρει και στρατιωτικά ανταλλάγματα» για ανοίξει η υπόθεση στην Ουκρανία.

Το στέλεχος των Δημοκρατικών, Άνταμ Σιφ, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος «έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα» με αυτή την υπόθεση, ενώ η Νάνσι Πελόσι απέστειλε επιστολή σε όλα τα στελέχη του κόμματος στο Αμερικανικό Κογκρέσο, στην οποία αναφέρει ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ανοίξει «ένα νέο κεφάλαιο σοβαρής παρανομίας», εάν πετύχει στην προσπάθειά του να εμποδίσει το Κογκρέσο να μάθει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συζητήσεις που φέρεται να είχε με Ουκρανούς αξιωματούχους για την διερεύνηση της υπόθεσης του γιου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Νάνσι Πελόσι, τα όσα αποκαλύπτονται θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους Δημοκρατικούς «σε ένα νέο συνολικό στάδιο έρευνας» για τον πρόεδρο. Η δήλωση αυτή είναι η πιο ισχυρή δήλωση εκ μέρους της εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο απέφυγε να πει ακόμη αν υπάρχει η σκέψη για παραπομπή του προέδρου Τραμπ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθαίρεση.

Ωστόσο πολλοί Δημοκρατικοί πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, με τον Άνταμ Σιφ να δηλώνει ότι η παραπομπή «ίσως είναι το μόνο φάρμακο» αν ο Τραμπ προσέφερε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να πείσει τους ηγέτες της να διεξάγουν έρευνα για τον γιο του Τζο Μπάιντεν.

«Ίσως είναι απαραίτητο να κινηθούμε μπροστά με δραστικά μέτρα», επισήμανε.

Σχετικά Νέα