Παππάς: Στα 28 δισ. η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι τράπεζες από την ΕΚΤ και οι ΜμΕ παραμένουν αποκλεισμένες

Έως τον Μάιο οι τράπεζες είχαν πάρει συνολικά 28 δισ. ευρώ, αλλά οι ΜμΕ παραμένουν αποκλεισμένες», ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Mega.

«Μέχρι τον Μάρτιο, οι τράπεζες είχαν αντλήσει ρευστότητα 16 δισ. ευρώ από στοχευμένα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΚΤ. Από αυτά έριξαν στην αγορά μόνο 4,3 δισ., εκ των οποίων τα 3,5 δισ. πήγαν στο πελατειακό τους φιλέτο» υποστήριξε ο κ. Παππάς. Σημείωσε ακόμη ότι η επιμονή του κ. Γεωργιάδη (ο οποίος συμμετείχε στην εκπομπή) να λέει ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ «πάει άριστα», παρά τους μόνο δύο χιλιάδες δικαιούχους, αποτελεί «σήμα παραίτησης της κυβέρνησης και πράσινο φως προς τις τράπεζες να συνεχίσουν στην ίδια τακτική του αποκλεισμού των ΜμΕ».

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο εγγυοδοτικό πρόγραμμα για τον Covid 19, σημειώνοντας ότι η εγγύηση του δημοσίου ανέρχεται πρακτικά μόλις στο 32%, όταν «θα έπρεπε να έχει συγκροτηθεί ένα “σχέδιο Ηρακλής για τις επιχειρήσεις”, ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυοδότησης επιχειρηματικών δανείων με εγγυήσεις από 80% έως 100%».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «η προσφυγή στον ESM σημαίνει μνημόνιο. Η Ελλάδα έχει άλλες δυνατότητες άντλησης ρευστότητας και η επιλογή του ESM θα γίνονταν μόνο αν κάποιοι ήθελαν να “κλειδώσουν” αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις με τη μέθοδο του εξωτερικού καταναγκασμού».

Σε σχέση με τον τουρισμό, ο τομεάρχης Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τα «εξειδικευμένα μέτρα στήριξης του κλάδου είναι ελλιπή, καθώς περιλαμβάνουν μία επικοινωνιακή καμπάνια με κλεμμένο σλόγκαν και μικρή αύξηση του ποσού του κοινωνικού τουρισμού από τα 10 εκατ. στα 30 εκατ. ευρώ…Πέρα από τα οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, προτείναμε την ενίσχυση της ζήτησης με ένα μεγάλο πρόγραμμα διακοπών για όλους, το οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσει από τα 700 εκατ. ευρώ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα