Παππάς: Η ΝΔ δεν ενοχλείται από το μεγάλο κράτος, αλλά από το κοινωνικό κράτος

Η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα με το μεγάλο κράτος όταν υπογράφει μεγάλες συμβάσεις με την παρασιτική επιχειρηματικότητα, το πρόβλημά της είναι όταν το κράτος κάνει σχολεία και νοσοκομεία, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων επιλογών της, είπε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο, θυμίζοντας την περίπτωση Φλώρου που κόστισε στην ΔΕΗ περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που εξελέγη με μεγάλες προεκλογικές εξαγγελίες περί άμεσων κινήσεων τόνωσης των επενδύσεων, είπε ο κ. Παππάς, «εγκαταλείπει την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας που για πρώτη φορά συγκροτήθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (σ.τ.σ. μέσα και από τα περιφερειακά συνέδρια), μία στρατηγική ολιστική, με κατεύθυνση, αρχές, αρχή-μέση-τέλος και λογική. Στην θέση της μπαίνει μία μονομανία ιδιωτικοποιήσεων κυρίως για τις μεγάλες υποδομές, που ως μοντέλο έχει διεθνώς αποτύχει όπου έχει εφαρμοστεί -μπορεί να το βρει κανείς και στην βασική βιβλιογραφία των Οικονομικών, ότι είναι αδόκιμο ειδικά στα μεγάλα, φυσικά μονοπώλια. Πρόκειται για έναν καμβά με 5-6 “μεγάλες Δουλειές”», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Περιμένουμε π.χ. να δούμε τι θα γίνει στο Ελληνικό, προφανώς οι σαπουνόφουσκες του τύπου “σε μία εβδομάδα μπαίνουν μπουλντόζες” έσκασαν το επόμενο πρωί των εκλογών. Τώρα μας λένε ότι κάθε μήνα θα μαζεύεται μία διυπουργική επιτροπή για να… παρακολουθεί την πορεία ολοκλήρωσης των διαδικασιών που θα δώσουν την δυνατότητα να ξεκινήσει το έργο…», όπως σημείωσε ο ίδιος.

Καυτηρίασε εξάλλου την γιγάντωση του στενού πυρήνα άσκησης πολιτικής γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι «η ΝΔ ποτέ δεν ήταν κατά του μεγάλου κράτους. Ήταν υπέρ όταν ήταν να κάνει διορισμούς. Εν προκειμένω, εξόφθαλμα παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα φέρνει ένα νομοσχέδιο χωρίς δημόσια διαβούλευση, γιγαντώνει τον αριθμό των μετακλητών, παρακάμπτει τους υπουργούς, είναι μία σειρά από ανεπίτρεπτα πράγματα που συμβαίνουν … και βεβαίως δεν είχε καμία ενόχληση όταν το κράτος έκανε μεγάλες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες. Η ΝΔ δεν ενοχλείται από το μεγάλο κράτος, ενοχλείται από το κοινωνικό κράτος. Το κράτος μια χαρά τους έρχεται να είναι μεγάλο, για να υπογράφει μεγάλες συμβάσεις με τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων, με την Siemens, με την Novartis. Εκεί, μια χαρά είναι μεγάλο το κράτος, δεν έχουν πρόβλημα με το μέγεθος. Το πρόβλημά τους είναι όταν το κράτος ανταποκρίνεται στις θεμελιώδεις, βασικές, κοινωνικές και ατομικές, ανθρώπινες ανάγκες. Όταν φτιάχνει σχολεία, νοσοκομεία, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όταν δεν αφήνει χώρο για παρασιτική επιχειρηματικότητα, που φαίνεται ότι είναι σύμφυτη με την ΝΔ».

Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, «συζητήσαμε για την αποφυλάκιση του Κορκονέα, αλλά μην ξεχνάμε και την αποφυλάκιση του Φλώρου και τις σχέσεις που έχει με τον στενό πυρήνα της διακυβέρνησης αυτός ο κύριος που κόστισε στην ΔΕΗ σχεδόν 250 εκατ. ευρώ».

Για την εμπλοκή ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, ο κ. Παππάς σχολίασε εξάλλου ότι «η αποθέωσή τους ως η απολύτως έγκυρη σφραγίδα για την πορεία των επιχειρήσεων, είναι κάτι που θεμελιωδώς μπορεί να αμφισβητηθεί. Στη Βουλή θα είμαστε πολύ πιο συγκεκριμένοι … σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως προφανές ότι εάν επισυμβούν όλα αυτά που περιγράφει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, θα έχουμε αρνητικά για την κοινωνία αποτελέσματα».

Θύμισε ότι η ελληνική οικονομία «ήταν με εννέα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης μέχρι και πριν τις εκλογές, με ρεκόρ επενδύσεων το 2017 και το 2018, με διαρκή αύξηση της απασχόλησης … αναμένουμε να δούμε εάν και πόσο θα εφαρμοστούν αυτές οι νεοφιλελεύθερες επιλογές και τι αποτελέσματα θα έχουν», όπως τόνισε.

Θύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε συνολικά να περιορίσει τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ, αλλά η ΝΔ τα επανέφερε στο 3,5%, «γιατί τα πλεονάσματα παίρνουν την θέση του μοχλού πίεσης για να μπουν από το παράθυρο προαπαιτούμενα, ουσιαστικά ή τυπικά. Πώς είχαμε το χρέος στο πρώτο μνημόνιο; Την παραμονή στο ευρώ στο δεύτερο μνημόνιο; Τώρα θα μας λέει η κυβέρνηση: “θέλετε να πέσουν τα πλεονάσματα; Καθίστε να ‘φάτε’ αυτό που εμείς λέμε ‘μεταρρυθμίσεις’, τις ιδιωτικοποιήσεις, το 1 προς 5 στο Δημόσιο, το ασφαλιστικό, για να πείσουμε τους εταίρους να μας ξαναπάνε τα πλεονάσματα στο 2,5%”. Μα στο 2,5% τα παρέλαβαν. Και το πρώτο που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης ήταν να φέρει εδώ τον Ρέγκλινγκ και να του πει “δεν υπάρχει 2,5% αλλά 3,5%”. Άρα, ξεκινάμε με αυτό το δεδομένο. Τα πλεονάσματα θα είναι η βασική δικαιολογία πάνω στην οποία θα επιχειρήσουν να “χτίσουν” την ανάγκη επιβολής πολιτικών».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, «χτες με το μίνι φορολογικό αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, στο ασφαλιστικό δε παραλαμβάνουν για πρώτη φορά πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ και δυσκολεύονται να θεμελιώσουν οποιαδήποτε καταστροφολογική πολιτική. Γι’ αυτό κατασκευάζουν fake news και τα διοχετεύουν», συνέχισε ο κ. Παππάς. «Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες αυτής της χώρας θα πρέπει να έχουν το νου τους και τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά, γιατί η αφήγηση για το το τι συνέβη στην δική μας τετραετία θα είναι στα κεντρικά πολιτικά επίδικα. Η ΝΔ δεν έχει εγκαταλείψει την προσδοκία να πείσει τον λαό ότι η δική μας διακυβέρνηση ήταν “απλά ιστορικό λάθος”. Αλλά η δική μας διακυβέρνηση ήταν που έβγαλε την χώρα από την χρεοκοπία και τα μνημόνια, που έβαλε ξανά την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, με εννέα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, 400.000 νέες θέσεις εργασίας, διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά, ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και μία σειρά από άλλες πρωτοβουλίες», υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά τις επιθέσεις κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, που «είναι προφανές ότι δεν τον στοχοποιούν για τις αναρτήσεις στο facebook ή τις δηλώσεις του, αλλά για το έργο του, επειδή έβγαλε τα άπλυτά τους στην φόρα, δεν υπέκυψε στις πιέσεις να συγκαλύψει τα “πράγματα και θάματα” στο ΚΕΕΛΠΝΟ και την Novartis, επειδή πέταξε έξω τους εργολάβους από τα δημόσια νοσοκομεία, επειδή εξοικονόμησε πόρους και τα νοσοκομεία μας έχουν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, επειδή συγκρότησε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, επειδή, επειδή, επειδή…».

Για τους ίδιους λόγους στοχοποιούνται και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε ο κ. Παππάς, αλλά «κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι θα ξεμπλέξουν εύκολα, από την στιγμή που αποφάσισαν να εκδικηθούν την αλήθεια. Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση και αύριο στη Βουλή και για όσο εξελιχθεί … να γνωρίζουν ότι η συγκέντρωση εξουσιών σημαίνει και συγκέντρωση ευθύνης. Έχουμε πάρα πολύ ευρύ πεδίο στο οποίο τα… στραβοπατήματα και τυπικά πλέον θα αποδίδονται στον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη. Του υποσχόμαστε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα αντιπολίτευση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα