Παππάς: Η Ελλάδα παίρνει τη θέση που της αρμόζει στον παγκόσμιο χάρτη των τεχνολογικών εξελίξεων

Κοινή εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση – διοργανώνουν οι πρεσβείες της Σλοβακίας, του Καναδά, της Ολλανδίας και της Κορέας με τίτλο «Digital Policy for Better Lives» η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου στην Ολλανδική Πρεσβεία. Η εκδήλωση τελείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και διεξάγεται στην Αθήνα, με αφορμή και τη Σλοβάκικη προεδρία στον OECD. Για το θέμα δόθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στην οποία παρέστησαν ο αρμόδιος υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΨΗΠΤΕ Στέλιος Ράλλης καθώς οι πρέσβεις των χωρών που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στον χαιρετισμό του δήλωσε: «Η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι η εικόνα της χώρας μας βελτιώνεται. Καθώς βγαίνουμε από την κρίση, παίρνουμε τη θέση που μας αρμόζει στον παγκόσμιο χάρτη των τεχνολογικών εξελίξεων και της συγκροτημένης πολιτικής για τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων. Αυτό προκύπτει από την εκδήλωση που διοργανώνουν οι τέσσερις φίλες Πρεσβείες. Η αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων για τη μείωση των ανισοτήτων, η άνοδος της ευημερίας περνά και μέσα από τις νέες τεχνολογίες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως οι τεχνολογίες αυτές θα γίνουν εργαλείο σύγκλισης και όχι η μήτρα νέων ανισοτήτων, οικονομικών και κοινωνικών. Υλοποιούμε έργα μεγάλης κλίμακας και στο πλαίσιο του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, έχουμε επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, έως το 2022. Επίσης, έχουμε ωριμάσει μεγάλα ψηφιακά έργα τα οποία θα αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί και ο δημόσιος τομέας, η επιχειρηματικότητα και η πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα. Η Πολιτεία, όσον αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις , οφείλει να ανταποκρίνεται στο ρόλο της, δίνοντας τη δυνατότητα στις νέες ιδέες να ταξιδεύουν και βοηθώντας τες, όταν προϊόντα και υπηρεσίες μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή όλων των πολιτών».

Η πρέσβης της Σλοβακίας Ιβέτα Χρίκοβα (Iveta Hricová) αφού έδωσε τα συγχαρητήριά της στην ελληνική κυβέρνηση για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιτυχημένα τελείωσε με τα προγράμματα στήριξης και έχει καταλάβει ότι η ψηφιοποίηση της οικονομίας έχει άμεσο αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινωνία και την καθημερινότητα των πολιτών. Η κα Χρίκοβα σημείωσε ότι η ατζέντα των συνομιλιών για την ψηφιακή εποχή είναι κρίσιμη γιατί αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών και μας δείχνει τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις ζωές μας. «Όλοι οι ομιλητές των χωρών που θα συμμετέχουν στη συζήτηση θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην εκδήλωση της Πέμπτης, και «αυτό θα βοηθήσει όλους να αδράξουν ευκαιρία για ένα ευνοϊκότερο μέλλον για όλους».

Ο πρέσβης της Κορέας (Soo-suk Lim) στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι η Κορέα έχει συνεργαστεί στενά για την εκδήλωση με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον αρμόδιο υπουργό Ν. Παππά. Πρόσθεσε ότι η Κορέα θέλει να μοιραστεί τα μαθήματα που έχει λάβει στον δρόμο προς την ψηφιοποίηση της οικονομίας της και των νέων τεχνολογιών, σημειώνοντας ότι αυτό το διάστημα χτίζεται μια “έξυπνη πόλη” στη χώρα η οποία θα διέπεται από δίκτυα υψηλών ταχυτήτων που θα βελτιώσουν άμεσα τις ζωές των πολιτών της, και αυτές τις πρακτικές θέλει να μοιραστεί και με τις άλλες χώρες στην προσεχή εκδήλωση.

Ο πρέσβης του Καναδά Μαρκ ‘Αλεν (Mark Allen) δήλωσε χαρούμενος που η χώρα του θα συμμετέχει στην εκδήλωση όπου θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας, λέγοντας ότι ο Καναδάς είναι μια μοντέρνα, βιομηχανοποιημένη οικονομία με μικρό πληθυσμό, κάτι για το οποίο βασίζεται στις ψηφιακές τεχνολογίες. Οι Αρχές της ψηφιακής εποχής, ανέφερε ο κ. ‘Αλεν, μας δείχνουν ότι «οι πολίτες θα έχουν άμεσο όφελος και χρειάζεται να τις χρησιμοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν τα εργαλεία της κάθε χώρας στη νέα εποχή, προστατεύοντας παράλληλα και τους χρήστες».

Τέλος, ο Ολλανδός πρέσβης Caspar Veldkamp, ανέφερε ότι η Ελλάδα όχι μόνο καταλαβαίνει τη σπουδαιότητα της ψηφιακής οικονομίας, αλλά κάνει και σημαντικά βήματα στον τομέα. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Βέλκαμπ, «γιατί θέλουμε να εκφράσουμε την πίστη μας στην επαναφορά της ελληνικής οικονομίας, ως μιας χώρας σημαντικής στην Ευρωζώνη, κάτι που δείχνει ότι οι χώρες που ανέκαμψαν δεν είναι αυτές που κοιτούν μόνο τα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά δίνουν βάση και στην καθημερινή οικονομία – καινοτομία». Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει τεχνογνωσία, νέους επιχειρηματίες και μυαλά που είναι γεμάτα ιδέες και «θέλουμε να κρατήσουμε αυτά τα ταλέντα στην Ελλάδα, για να δουλέψουν και μεγαλώσουν μαζί με την ελληνική οικονομία» υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά, το πόσα έχει κάνει ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς για τους Έλληνες start uppers και την ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Στέλιος Ράλλης στον χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, υπογράμμισε ότι «η καινοτομία είναι το κλειδί για να αναπτύξουμε τις στρατηγικές της χώρας για την επόμενη μέρα». Ο κ. Ράλλης ανέφερε ότι η χώρα μέχρι πρότινος δεν διέθετε ψηφιακή πολιτική, κάτι που της στερούσε και πόρους από την ΕΕ, κάτι που φυσικά έχει αλλάξει δίνοντας τη δυνατότητα σε νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να παράξουν. Σημείωσε ότι πέρα από την ψηφιακή στρατηγική πρέπει να δημιουργηθούν και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να ωφεληθεί η επιχειρηματικότητα της χώρας. Κλείνοντας, ευχαρίστησε τις πρεσβείες για τη συμμετοχή των χωρών τους, υπογραμμίζοντας ότι «η επόμενη μέρα απαιτεί συνέργειες και μόνο με την ανταλλαγή εμπειρίας και τα καλά παραδείγματα των άλλων χωρών μπορούμε να απελευθερώσουμε τη δυναμική της χώρας που διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και υγιή επιχειρηματικότητα που προσβλέπει πολλά από εμάς». Να σημειωθεί ότι τη σημερινή συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο σύμβουλος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την Helexpo, Γιώργος Χριστοφορίδης.

Σχετικά Νέα