Site icon The Indicator

Παπασταύρου: Το νέο ΠΔ για τους οικισμούς αποκαθιστά την πολεοδομική βεβαιότητα

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) παρουσίασε σήμερα (5.5.2025) ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Παπασταύρου σε συνέντευξή του στα Parapolitika, δίνοντας έμφαση στο ΠΔ για την οριοθέτηση των οικισμών.

Σχετικά με τις προδιαγραφές οριοθέτησης των οικισμών, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει μη επιστημονικά ορθές τις οριοθετήσεις που έκαναν οι νομάρχες, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι διορθώνει λάθη και αστοχίες δεκαετιών, ενώ θέτει τις βάσεις στις οποίες θα στηριχθούν τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ανά την επικράτεια της χώρας. «Πρόκειται για την σημαντικότερη πολεοδομική μεταρρύθμιση που γίνεται στη χώρα εδώ και 100 χρόνια, δεδομένου ότι ετοιμάζονται 227 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και 18 ειδικά πολεοδομικά σχέδια πανελλαδικά. Μέσα στα επόμενα χρόνια, το 80% της ελληνικής επικράτειας θα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και δίκαιο πολεοδομικό σχεδιασμό», ανέφερε.

Όσον αφορά τις απομακρυσμένες περιοχές των οικισμών, που αποτελούν τα ακραία τους όρια, ο υπουργός επισήμανε ότι εξετάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση, στο πνεύμα της απόφασης ΣτΕ, για όσες από αυτές υπάρχει πραγματική και γεωγραφική γειτνίαση. «Επί της αρχής, η ρύθμιση θα αντιμετωπίζει τις περιοχές αυτές ευνοϊκότερα απ’ ό,τι τις εκτός σχεδίου περιοχές, όχι όμως με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τις εντός σχεδίου», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για τη γεωστρατηγική σημασία του ενδιαφέροντος της αμερικανικής Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης, αλλά και για τον σχετικό διαγωνισμό που ξεκινάει άμεσα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι «το ενδιαφέρον της Chevron θέτει ένα ισχυρό οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα για τη χώρα μας, που επιβεβαιώνει και ενισχύει τις διπλωματικές θέσεις μας», ανέφερε ο ίδιος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπασταύρου και στο ζήτημα της λειψυδρίας, το οποίο χαρακτήρισε πανευρωπαϊκό. «Η ευαισθητοποίηση όλων μας στο θέμα της διαχείρισης νερού πρέπει να μπει στον δημόσιο διάλογο. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, απαιτείται συντονισμός όλων μας», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ορθολογική χρήση του πολύτιμου αυτού αγαθού. Δίνοντας μάλιστα το βαθμό δυσκολίας του όλου εγχειρήματος, ανέφερε ότι η Ιρλανδία για τη διαχείριση πόσιμου και αγροτικού νερού έχει μόνο έναν οργανισμό, ενώ η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 730 οργανισμούς!

Exit mobile version