Πάπας Φραγκίσκος: Έκκληση να αμβλυνθεί η ένταση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας

Την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία εξέφρασε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ζητώντας παράλληλα να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να αμβλυνθεί η ένταση στην περιοχή. «Παρατηρώ με μεγάλη ανησυχία την αύξηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος σε μήνυμα προς τους πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για τη λειτουργία της Κυριακής.

«Ελπίζω ότι θα αποφευχθεί η αύξηση των εντάσεων και να γίνουν χειρονομίες ικανές να προωθήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τη συμφιλίωση και την ειρήνη που είναι τόσο απαραίτητες και τόσο επιθυμητές», δήλωσε ο χαρακτηριστικά. «Λάβετε υπόψη σας τη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός, για τον οποίο προσεύχομαι», πρόσθεσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας

Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι οι παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός έχουν γίνει πιο συχνές τις τελευταίες εβδομάδες, με σχεδόν 30 στρατιώτες να έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου. Κατηγορούν, μάλιστα, τη Ρωσία ότι πυροδοτεί την ένταση με την ανάπτυξη 41.000 στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία και 42.000 στη Κριμαία, όπου η Ρωσία διατηρεί μια μεγάλη ναυτική βάση.