Παπανδρέου: Η αντίδραση διεθνούς κοινότητας θα κρίνει αν θα επικρατήσουν οι αρχές του δικαίου

Καθοριστικής σημασίας χαρακτήρισε την αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στην ωμή στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς, όπως είπε, «θα κρίνει αν θα επικρατήσουν οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της δημοκρατίας ή αν θα δοθεί το μήνυμα ότι γυρίζουμε στην εποχή που επικρατούσε το δίκιο του ισχυρού και όχι η ισχύς του δικαίου».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου, τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής, ενώ επεσήμανε ότι, «είναι απολύτως απαραίτητες πρωτοβουλίες της Ελλάδος που θα την καθιστούν στις διαπραγματεύσεις ουσιαστικό συνδιαμορφωτή των νέων πολιτικών, για να μη μείνουμε οι ίδιοι πίσω με θύμα το εισόδημα και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών».

«Όλοι θα πονέσουμε. Η κατάσταση αυτή θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες αλλαγές πολιτικής, σίγουρα στην Ευρώπη και όχι μόνο», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, κατά την παρέμβαση του στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΚΙΝΑΛ για τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα.

«Οι βραχυπρόθεσμες εξελίσσονται ήδη με βάση τις κυρώσεις που στόχο έχουν να αναχαιτίσουν ή ακόμα να αντιστρέψουν τις κινήσεις του Πούτιν. Οι μακροπρόθεσμες θα αφορούν κυρίως το ποια θα είναι η αμυντική πολιτική της ΕΕ, ποσό θα προχωρήσει η βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης, όπως οι πολιτικές που καθιστούν λιγότερο εξαρτημένη ενεργειακά την Ευρώπη, αλλά και για άλλες ζωτικές ανάγκες, όπως της υγείας, της ψηφιακής προστασίας από κυβερνοπόλεμο και βέβαια της διατροφικής ασφάλειας. Επειδή ακριβώς, μια άλλη Ευρώπη θα αναδειχθεί από αυτήν τη σύγκρουση, είναι απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να μην είναι παρατηρητής ή απλά υποστηρικτής των επιλογών της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «έναν πόλεμο παραλογισμού», σημειώνοντας ότι «η εισβολή αυτή αποτελεί και προσβολή και ανυπολόγιστο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή και για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και υπονομεύει κάθε αρχή διεθνούς δικαίου» και τονίζοντας, ταυτόχρονα, τον κίνδυνο «αξιοποίησης των εξελίξεων από άλλους αναθεωρητικούς ηγέτες».

«Η υφήλιος παρακολουθεί με δέος τις δραματικές εξελίξεις. Θα πρέπει να είναι κατανοητό το πόσο σημαντικές για τη χώρα μας είναι οι εξελίξεις αυτές, όπως και για τη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας, των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Ηγέτες με αναθεωρητικές ορέξεις θα αξιοποιήσουν είτε τη νίκη είτε την ανοχή για τις πράξεις του Πούτιν απέναντι στην Ουκρανία. Το λέω αυτό για όσους και στη χώρα μας θαυμάζουν τη “μαγκιά” αυτών των κινήσεων. Θα θεωρηθεί ότι ο τύπος του αυταρχικού ηγέτη είναι το πετυχημένο πρότυπο της εποχής μας, υπονομεύοντας έτσι και έναν πολιτισμό δημοκρατίας και δικαίου, που με κόπο σφυρηλατούμε βήμα-βήμα», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Το πιο ανησυχητικό αλλά και ανεύθυνο από πλευράς Ρωσίας είναι ότι η ίδια είναι πυρηνική δύναμη και αναμετριέται -έμμεσα έστω- με δυνάμεις της Δύσης, που επίσης έχουν πυρηνικά όπλα. Για τον λόγο αυτό, καθοριστικής σημασίας για την Ευρώπη και την ανθρωπότητα θα είναι όχι μόνο η καταδίκη παρόμοιων πράξεων, αλλά και η τελική έκβαση αυτής της σύγκρουσης. Βρισκόμαστε σε μια ρευστή κατάσταση και όσον αφορά το τι θέλει ο Πούτιν αλλά και λόγω πιθανών κινήσεων Ευρώπης και ΗΠΑ», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα