Παπαευαγγέλου: Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στη χώρα

Την ανάγκη για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό, επεσήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η κ. Παπαευάγγέλου σημείωσε ότι ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως τρεις εβδομάδες μετά το lockdown δεν υπάρχει αισθητή μείωση των κρουσμάτων, γεγονός που απέδωσε στο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στην χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο το φορτίο παρουσιάζει αύξηση στη Θεσσαλία.

Πρόσθεσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας επανέλαβε την ανάγκη για πιστή τήρηση των μέτρων από όλους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. “Να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο”, σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας την δήλωση του Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν φτάσει η χρήση της μάσκας στο 95%, ίσως τα lockdown να μην είναι απαραίτητα.

Επεσήμανε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί, και σε κάποιες άλλες γίνονται λανθασμένες πρόσκαιρες επιλογές, όμως τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με τον ιό, μειώνοντας τις μετακινήσεις και χρησιμοποιώντας μάσκα. Συμπλήρωσε δε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε επειδή ο μεγάλος αριθμός των θανάτων αφορά ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων.

Επίσης, τόνισε γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν τα διαγνωστικά τεστ, σημειώνοντας ότι αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για τον περιορισμό της νόσου.

Σχετικά Νέα