Παπαευαγγέλου: Μια βεβιασμένη άρση του lockdown θα είχε ολέθριες συνέπειες

Για φαινόμενα κερδοσκοπίας και ασύμμετρων ανατιμήσεων έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό, ανακοινώνοντας πλαφόν στις τιμές των τεστ Covid. Παράλληλα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου για την πρόωρη άρση του lockdown, ενώ και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά είπε πως είναι πρόωρο να συζητάμε ακόμη για άρση των μέτρων.

Παίρνοντας το λόγο η κυρία Παπαευαγγέλου, είπε πως από τα 2.013 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 545 κρούσματα, ενώ εντοπίστηκαν 319 Αττική, 106 Λάρισα και 93 στις Σέρρες.

Σύμφωνα με την ίδια, υπολογίζεται πως έχουμε πάνω από 25 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στη χώρα.

«Δυστυχώς η μείωση των κρουσμάτων έχει αργότερο αριθμό από αυτόν που επιθυμούσαμε, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας αυξάνονται. Αυτό οφείλεται σε ορισμένες δομές», σημείωσε.

Ακόμη, ανέφερε πως η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει κρίσιμη. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 4.500 άνθρωποι, με το 1/4 να είναι στη Θεσσαλονίκη.

«Αναμένουμε μείωση στις εισαγωγές την προσεχή εβδομάδα. Στην επικράτεια, η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο 88%», συνέχισε.

Ακόμη, είπε πως το επόμενο διάστημα περίπου 1.600 θα χρειαστεί να νοσηλευτούν ενώ 200 άτομα θα χρειαστεί να διασωληνωθούν.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει συζητηθεί ακόμη στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ενώ υπολογίζεται πως η βεβιασμένη άρση των μέτρων στην Ευρώπη θα σήμαινε την απότομη αύξηση κρουσμάτων, νοσηλευομένων και νεκρών.

Αναφορικά με το εμβόλιο, είπε πως ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα έρθει στην Ελλάδα ή ο αριθμός αυτών, καθώς για την ώρα δεν έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας για τα εμβόλια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σχετικά Νέα