Παπαδημούλης: Θετικό βήμα το Ταμείο Ανάκαμψης, μικρός ο Πολυετής Προϋπολογισμός

Συνέντευξη στην Deutsche Welle για το Ταμείο Ανάκαμψης, την εκταμίευση των πόρων και τις διαπραγματεύσεις για τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση όσον αφορά την εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και στο γεγονός πως αναμένονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε πως «το Συμβούλιο αρνείται ουσιαστικά να αναζητήσει λογικό συμβιβασμό με το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο χαιρετίζει μεν το Ταμείο, αλλά ζητά πιο φιλόδοξο πολυετή προϋπολογισμό, για να μην κινδυνεύσουν κρίσιμα προγράμματα από υποχρηματοδότηση. Θέλει επίσης έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη για τους ίδιους πόρους της ΕΕ, χωρίς τους οποίους το Ταμείο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί, έναν μηχανισμό για τον σεβασμό του κράτους δικαίου ως προϋπόθεση για την εκταμίευση και επίσης μία δυνατότητα ελέγχου και εποπτείας των δαπανών από το Ευρωκοινοβούλιο».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι θετικό βήμα, αλλά δεν αρκεί ως λύση και καθυστερεί. Χρειαζόμαστε ισχυρούς, μόνιμους πόρους στο κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη, η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, αλλά και η κοινωνική συνοχή»

Επικριτικός για τη συμφωνία να ψαλιδιστούν οι πόροι που αναλογούν στην Ελλάδα σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε πως «στο Ταμείο για τη Δίκαιη Μετάβαση η αρχική πρόβλεψη ήταν να πάρουμε 1,7 δις ευρώ, αλλά τελικά θα πάρουμε περίπου τα μισά. Οι πανηγυρισμοί δεν δικαιώνονται λοιπόν από τους αριθμούς». «Με δεδομένο ότι το κομμάτι των δανείων θα το πληρώνουμε μέχρι το 2058, η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει την πρότασή της για να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση και διάλογος, τόσο στη Βουλή όσο και από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων» υπογράμμισε.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρνείται ουσιαστικά να αναζητήσει έναν λογικό συμβιβασμό με το Ευρωκοινοβούλιο για έναν πιο φιλόδοξο πολυετή Προϋπολογισμό και την αποφυγή του κινδύνου υποχρηματοδότησης κρίσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων»

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι θετικό βήμα, αλλά δεν αρκεί ως λύση. Χρειαζόμαστε ισχυρούς, μόνιμους πόρους στο κοινό ευρωπαϊκό ταμείο, για να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη, η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση, αλλά και η κοινωνική συνοχή» τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προσθέτοντας πως μία συζήτηση για πιθανές αλλαγές στο, κατά τον Ρομάνο Πρόντι ‘’ηλίθιο’’, Σύμφωνο Σταθερότητας δεν συνιστά κίνδυνο, αλλά «μία δυνατότητα να οργανώσουμε την ανάκαμψη με σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε τους κανόνες πιο έξυπνους και διορατικούς».

Για ολόκληρο το άρθρο δείτε εδώ: https://www.dw.com/el/%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%88%CE%B7%CF%82/a-55032194

Σχετικά Νέα