Παπαδημητρίου: Η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες που θα πάρουν χρήματα από το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο

Για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στήριξη των χώρων στην κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ.

Κοινό ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης θα συσταθεί από τις χώρες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης από τη πανδημία του κορωνοϊό, το οποίο θα έχει διαθέσει για αρχή 500 δις ευρώ, μέρος των οποίων θα λάβει και η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου.

«Αν δεν πάνε καλά τα ευρωπαϊκά κράτη, τουρισμό δεν θα δούμε, ακόμα κι αν εμείς ήμασταν τέλειοι», δήλωσε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε όσον αφορά στο κοινό ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό κρατικό ταμείο. Τα κράτη θα το φτιάξουν και θα το εγκρίνουν οι 27 χώρες της Ευρώπης. Η πρόταση έρχεται από τη Γαλλία και τη Γερμανία, άρα έχει εγκριθεί και θα έχει 500 δις στον λογαριασμό του. Το μυστικό είναι ότι το ταμείο θα χρηματοδοτήσει ανάγκες που έχουν να κάνουν με την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία. Δηλαδή για το εμβόλιο, την έρευνα, το σύστημα υγείας, με εθνικά θέματα που παίρνουν ευρωπαϊκή διάσταση πλέον, για να είμαστε καλύτερα την επόμενη χρονιά».

Για το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα: «Τα λεφτά θα δεθούν ανάλογα με το πώς έχει πληγεί το κάθε κράτος. Ιταλία και Ισπανία θα πάρουν πολλά. Υπάρχει το κριτήριο για την Ελλάδα που έχει υποστεί μια βλάβη στα οικονομικά ή πρόκειται να υποστεί, συν του ότι υποστηρίχθηκε και έκανε ότι χρειαζόταν για να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση. Η Ελλάδα αναφέρθηκε ανάμεσα στις χώρες που δόθηκαν ως παράδειγμα και είναι σίγουρα μέσα».

Για το από που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα: «Ικανοποιήθηκε η Γερμανία και η Γαλλία και πίσω από αυτές η Ιταλία και εμείς. Η Γερμανία βρήκε το κόλπο και αυτά τα χρήματα θα μπουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αν ήταν να κόψουμε από τον προϋπολογισμό χρήματα δεν θα είχαμε καμία διαφορά. Η Μέρκελ δέχτηκε ότι δεν θα κοπούν από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό, αλλά θα τα αντλήσουν από τις αγορές, βγάζοντας ομόλογο. Η Ευρώπη θα εγγυηθεί γι αυτά και ουσιαστικά είναι ευρωομόλογα. Δεν το λέμε, αλλά στην πραγματικότητα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της κοινής έκδοσης χρέους, του αμοιβαίου χρέους. Το πρώτο είναι ότι δεχτήκαμε ότι θα έχουμε επιχορηγήσεις, δωρεάν χρήμα, χωρίς όρους και μνημόνια. Το δεύτερο είναι ότι θα πάρουμε αυτό το κομμάτι και θα μας απαλλάγει από το μεγαλύτερο άνοιγμα στον προϋπολογισμό μας και το 3ο είναι η ιδέα του ευρωομολόγου. Σίγουρα το ποσό των 500 δις θα μεγαλώσει. Η ζημιά είναι τεράστια και δεν μπορούμε να πούμε τι είδους είναι. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά. Να βρούμε ευέλικτες λύσεις και ιδέες και να τις εφαρμόσουμε. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Για το αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον: «Ήλπιζα ότι δεν θα χάσουμε όλον τον τουρισμό, θα τον διασώσουμε. Αυτό το πακέτο που ετοιμάζεται θα δίνει μεγάλο μέρος στην ασφάλεια, η οποία κοστίζει. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με το “Ελ. Βενιζέλος” και γίνεται λεπτομερείς δουλειά. Το αεροδρόμιο θα καθιερωθεί ως ένα αεροδρόμιο ασφαλείας. Για παράδειγμα η Βρετανία εξετάζει να ξεκινήσει τα ταξίδια νωρίτερα νωρίτερα στην Ελλάδα. Στο θέμα του τουρισμού θα γίνει ένα μεγάλο βήμα. Είμαι απαισιόδοξος σε ότι αφορά στο μέγεθος του προβλήματος. Όσο δεν ακούω να βρίσκεται το εμβόλιο τόσο ανησυχώ. Δυστυχώς έχουμε βγει βαθιά πληγωμένοι από την κρίση, δεν διορθώσαμε πράγματα που έπρεπε να έχουν διορθωθεί. Είμαι αισιόδοξος γιατί το πολιτικό μας σύστημα δουλεύει ικανοποιητικά».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα