Site icon The Indicator

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Κλείνουν τα σφαγεία της Θεσσαλίας έως και την ερχόμενη Παρασκευή

Το κλείσιμο των σφαγείων σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, αποφάσισε η περιφέρεια στο πλαίσιο των μέτρων για την πρόληψη μετάδοσης της πανώλης στα αιγοπρόβατα.

Θα παραμείνουν κλειστά, έως τις 27 Ιουλίου οπότε και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στα ζώα.

Με δεδομένο την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Πανώλους των Μικρών Μηρυκαστικών σε εκτροφές της Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ και της Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ, την υπ΄αριθμ. RO-PR-2024 κοινοποίηση προς στο σύστημα ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Ρουμανία, για την εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου στην περιοχή Tulcea της Ρουμανίας και προς αποφυγή της μετάδοσης της νόσου και για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των
αποφασίζουμε την λήψη των ακόλουθων μέτρων:

1. Μετακινήσεις ζώων

2. Μετακινήσεις νωπού γάλακτος αιγοπροβάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων

Αναφορικά με το νωπό γάλα για τον περιορισμό της διασποράς των κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει, επισημαίνονται τα παρακάτω:
Η απαγορευμένη ζώνη περιλαμβάνει τις παρακάτω ζώνες:
1. Προστασίας
2. Επιτήρησης
3. Περαιτέρω απαγορευμένη
Σύμφωνα με τον Κανονισμό 2020/687 Παράρτημα VII, όπως έχει τροποποιηθεί και
ισχύει, ο μετριασμός του κινδύνου από το νωπό γάλα από την απαγορευμένη ζώνη για
την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών μπορεί να γίνει με τις παρακάτω μεθόδους
επεξεργασίας:

  1.  Θερμική επεξεργασία UHT (υπερυψηλή θερμοκρασία): τουλάχιστον 132°C γιατουλάχιστον 1 δευτερόλεπτο,
  2.  Θερμική επεξεργασία παστερίωσης HTST (σύντομης διαρκείας παστερίωση σε υψηλή θερμοκρασία), εάν το pH του γάλακτος είναι α) χαμηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων, β) 7 ή υψηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων, δύο φορές.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα μέτρα της Περιφέρεια για την πρόληψη μετάδοσης της πανώλης

Exit mobile version