Πάνω από τα 1.800 δολ. έκλεισε ο χρυσός, μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ

Πάνω από τα 1.800 δολ. ανά ουγγιά έκλεισε ο χρυσός, μετά την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ πάτησε αισθητά “φρένο” στο γ’ τρίμηνο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη απάλυνε τους φόβους για μια συντομότερη του αναμενομένου αύξηση επιτοκίων από πλευράς της Federal Reserve, αναφέρει ο Chris Gaffney, πρόεδρος διεθνών αγορών στην TIAA Bank. “Ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά αντίβαρο στον πληθωρισμό και οι προσδοκίες για αυξημένο πληθωρισμό συνήθως στηρίζουν τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων”.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε το γ’ τρίμηνο με ρυθμό 2% σε ετήσια βάση, έναντι 6,7% για το β’ τρίμηνο.

Τα συγκεκριμένα επίπεδα ευνοούν το αφήγημα του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ότι η οικονομία δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο υπερθέρμανσης και ότι η διευκολυντική νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Έτσι, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 3,80 δολ. ή 0,2%, κλείνοντας στα 1.802,60 δολ. ανά ουγγιά, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τη δευτέρα το όριο των 1.800 δολ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η ζήτηση για το κίτρινο μέταλλο παγκοσμίως έδειξε πτώση σε ετήσια βάση το γ’ τρίμηνο, με τις επενδύσεις σε χρυσό να μειώνονται κατά άνω του 50% – κυρίως λόγω διαρροών προς ETFs.

Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 7 σεντς ή 0,3%, στα 24,12 δολ. ανά ουγγιά.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός Δεκεμβρίου κέρδισε 1,1%, στα 4,439 δολ. η λίβρα.

Η πλατίνα Ιανουαρίου κέρδισε 0,5%, στα 1.023,90 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Δεκεμβρίου έκλεισε στα 1.989,40 δολ. ανά ουγγιά, με άνοδο 0,8%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα