Πάνω από 800 έργα, προυπολογισμού άνω του €1 δισ. υλοποιεί το Υπ. Πολιτισμού – όλες οι δράσεις

Η αναβάθμιση των παραρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες στην Ακρόπολη των Αθηνών, η αποκατάσταση και ανάδειξη του κτήματος του Τατοΐου αλλά και η απεμπλοκή ιδιωτικών επενδύσεων μεγάλης εμβέλειας, είναι μόνο μερικά από τα έργα που υλοποιούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί σήμερα περισσότερα από 800 έργα, προυπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ. Στα έργα αυτά έχουν δημιουργηθεί 4.500 θέσεις εργασίες, κατανεμημένες σε όλη την επικράτεια, στις οποίες απασχολούνται επιστήμονες, τεχνικοί, υποστηρικτικό και εργατικό προσωπικό.

Ταυτόχρονα, το ΥΠΠΟΑ συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση μεγάλων δημοσίων κοινωφελών έργων μείζονος σημασίας. Μεταξύ άλλων, έδωσε λύση στην διαχείριση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Διενεργεί παράλληλα με ταχείς ρυθμούς τις αρχαιολογικές έρευνες στο πλαίσιο κοινωφελών έργων σε ολόκληρη τη χώρα που εκτελούν το υπουργείο Υποδομών, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ στην Αν. Αττική και εκατοντάδες άλλα.

Επαναπατρισμός Αρχαιοτήτων
Ταυτόχρονα, το ΥΠΠΟΑ θέτει ως απόλυτη προτεραιότητά του τον περιορισμό της αρχαιοκαπηλίας, τον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών, που έχουν παρανόμως εξαχθεί από την ελληνική επικράτεια. Σε αυτό το πλαίσιο πέτυχε, σημαντικές επιστροφές αρχαιοτήτων την περίοδο 2019-2023 επιβεβαιώνουν τις πολιτικές μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, επιτεύχθηκε ο μεγαλύτερος επαναπατρισμός αρχαιοτήτων και η επιστροφή στην Ελλάδα και στον φυσικό τους χώρο 161 έργων του κυκλαδικού πολιτισμού.

Επιχορηγήσεις στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού
Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν σημαντικά οι επιχορηγήσεις σύγχρονου πολιτισμούμ ενώ ξεκίνησαν και νέες προσκλήσεις όπως αυτή για τον Ψηφιακό Πολιτισμό. Κατά την πενταετία 2015-2019 οι επιχορηγήσεις ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 9.749.628 ευρώ, ενώ την τριετία 2020-2022 στο συνολικό ποσό των 25.883.526 ευρώ.

Σημαντική ήταν και η οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών της τέχνης και του Πολιτισμού κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού εντάχθηκαν στα οριζόντια μέτρα της Κυβέρνησης, ενώ το ΥΠΠΟΑ δρομολόγησε σειρά αναπτυξιακών μέτρων στο πλαίσιο στήριξης του συνόλου της αγοράς. Συνέπεια αυτού ήταν η στήριξη των εργαζομένων του χώρου με περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα που έχουν δοθεί διαχρονικά για την στήριξη του συγκεκριμένου χώρου.

Μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις αποτελούν εξάλλου ο μετασχηματισμός του π. Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), ο νόμος για την προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και η ίδρυση του φορέα “ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ” για να υποστηρίξει δυναμικά τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Έχει ξεκινήσει ταυτόχρονα ο εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής. Το σχετικό σχέδιο νόμου που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση αφορά στην ίδρυση πέντε ν.π.δ.δ. Πρόκειται για την μετατροπή πέντε αρχαιολογικών μουσείων της χώρας, τα οποία λειτουργούν σήμερα, ως δημόσιες υπηρεσίες, επιπέδου Διεύθυνσης, στο ΥΠΠΟΑ. Πρόκειται για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στην Κρήτη.

Νέα μουσεία στην Αθήνα και την Περιφέρεια
Ολοκληρώθηκαν ταυτόχρονα λιμνάζοντα επί χρόνια έργα και αποδόθηκαν νέα μουσεία στην Αθήνα και την Περιφέρεια: Την Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μέγαρο Τσίλλερ- Λοβέρδου στην Αθήνα, το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μεσολόγγι, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Μεσσαρά και το Μουσείο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.

Εγκαινιάστηκαν τα ανακαινισμένα ιστορικά Ανθοπωλεία της Βουλής. Λειτούργησε και αποδόθηκε στο κοινό το πρώτο ελληνικό υποθαλάσσιο Μουσείο, στην Περιστέρα Αλοννήσου, καθώς και τρεις ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στην ευρύτερη περιοχή του Δυτικού Παγασητικού κόλπου.

Με πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ καθορίσθηκε η διαδικασία και οι όροι διενέργειας καταδύσεων αναψυχής σε ναυάγια που έχουν χαρακτηρισθεί ως μνημεία και κατέστησαν επισκέψιμα τα πρώτα 11 εξ’ αυτών, μετά την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσής τους.

Αρχαιολογικοί χώροι μείζονος σημασίας –μεταξύ αυτών και μνημεία UNESCO- όπως η Αρχαία Ολυμπία, οι Φίλιπποι, η Κνωσός, το Τέμενος Βαγιαζήτ, η Αμφίπολη, οι Αιγές, η Δωδώνη, το αρχαίο θέατρο στη Λάρισα, οι Δελφοί, η Τίρυνθα, ο Μυστράς, η Μονεμβασιά, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η Δήλος, το Κάστρο της Μυτιλήνης, τα Φρούρια της Κέρκυρας και εκατοντάδες άλλα, συντηρούνται και αναδεικνύονται.

Αυξάνονται παράλληλα οι απτικές διαδρομές στα μουσεία που ανήκουν και εποπτεύονται από το ΥΠΠΟΑ. Αρχαιολογικοί χώροι αποκτούν υποδομές για ΑμεΑ, όπως το Κάστρο της Καλαμάτας, η Ανω Πόλη της Μονεμβασιάς, ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο Κεραμεικού, ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Κνωσσού, το Κάστρο των Ιωαννίνων, το Δικταίο Άντρο, η Ακρόπολη της Λίνδου, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου και το Αρχαίο Θέατρο της Μήλου.

Αναβαθμίζονται οι υποδομές λειτουργίας και προσβασιμότητας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις κτηριακές εγκαταστάσεις Ziller, Rex, Σικιαρίδειο του Εθνικού Θεάτρου και στα κτήρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, του Ευρωπαϊκού και Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.

Έχει τεθεί πλέον σε τροχιά υλοποίησης το πολυαναμενόμενο, από το 2010, Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, στο κτήριο του ΣΙΛΟ, ενώ για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης -από Διεθνή Επιτροπή- της μελέτης των αρχιτεκτονικών προσχεδίων με 10 διεθνείς συμμετοχές και ήδη δημοσιοποιήθηκε το αρχιτεκτονικό σχήμα, το οποίο επελέγη από τη διαδικασία.

Ταυτόχρονα το ΥΠΠΟΑ δημιουργεί στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, δύο σημαντικά Μουσεία

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα