Πάνω από 300 ΜΚΟ καλούν τον ΟΗΕ να διερευνήσει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα

Περισσότερες από 300 μη κυβερνητικές οργανώσεις κάλεσαν σήμερα τον ΟΗΕ να δημιουργήσει έναν διεθνή μηχανισμό που θα διερευνά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και κάλεσαν τις πλέον υψηλόβαθμες αρχές του οργανισμού “να δράσουν αποφασιστικά”.

Σε ανοιχτή επιστολή που απευθύνουν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην Υπάτη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, όπως και στα κράτη μέλη του ΟΗΕ, οι ΜΚΟ αυτές που εδρεύουν σε περισσότερες από 60 χώρες, στηρίζονται σε πρωτοβουλία 50 ειδικών του ΟΗΕ, οι οποίοι ζήτησαν στα τέλη Ιουνίου να ληφθούν “αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών στην Κίνα” και κατήγγειλαν “μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, στο Θιβέτ και στην Σιντζιάνγκ, την απόκρυψη πληροφοριών στο πλαίσιο της πανδημίας της COVID-19, όπως και επιθέσεις κατά υπερασπιστών των δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, δικηγόρων και επικριτών της κυβέρνησης σε όλη τη χώρα”.

Οι ΜΚΟ κατηγορούν επίσης την Κίνα ότι βάζει στο στόχαστρο υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό, ότι καταστέλλει την πνευματική ελευθερία εκτός Κίνας και ότι επιβάλλει λογοκρισία στο ίντερνετ.

Στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν, δήλωσε σήμερα ότι “οι κατηγορίες που διατυπώνουν οι οργανώσεις αυτές είναι αβάσιμες και δεν είναι καν άξιες διάψευσης”.

Οι ΜΚΟ καταγγέλλουν επίσης την, σύμφωνα με τις ίδιες, απόπειρα της Κίνας να φιμώσει “πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να εξεταστούν από κοντά οι σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων και τα διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται σε χώρες σε όλον τον κόσμο”, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι “παραποιεί την εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ”.

“Ένα κράτος που προσπαθεί να βρίσκεται υπεράνω οποιασδήποτε κριτικής εξέτασης αποτελεί θεμελιώδη απειλή όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το γεγονός ότι η Κίνα -ένα κράτος με εξαιρετική παγκόσμια ισχύ- αναμένει να αντιμετωπίζεται κατ’αυτόν τον τρόπο μας επηρεάζει όλους”, υπογραμμίζουν οι ΜΚΟ που υπογράφουν την επιστολή αυτή.

Αυτές ζητούν συνεπώς την εφαρμογή μιας σειράς συγκεκριμένων μέτρων από τα όργανα του ΟΗΕ –ειδική σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διορισμό ειδικού απεσταλμένου–, αλλά ζητούν επίσης από την Μισέλ Μπατσελέτ να εκτελέσει την ανεξάρτητη εντολή της, επιβλέποντας τις γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η Κίνα και δημοσιεύοντας εκθέσεις πάνω στο ζήτημα αυτό.

Την ώρα που οι επικρίσεις για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα έχουν πολλαπλασιαστεί, το Πεκίνο, το οποίο διαθέτει μια από τις πέντε μόνιμες έδρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια να επεκτείνει την επιρροή του στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα