Πάνω από 13% ο ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, εκτιμά η ΕΤΕ

Αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 13% το δεύτερο τρίμηνο και διψήφια το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους του προηγούμενου έτους, βλέπει η Εθνική Τράπεζα, διατηρώντας, όμως, αμετάβλητη την πρόβλεψή της για τον μέσο όρο του 2021 στο 5,7%, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας για το υπόλοιπο του έτους. Κομβικός θεωρούν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας ότι θα είναι ο ρόλος των εμβολιασμών το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ειδικά για τον τουρισμό σημειώνουν ότι «ανέκαμψε δυναμικά τον Ιούλιο – Αύγουστο, υποδηλώνοντας αυξημένη πιθανότητα υπέρβασης της αρχικής μας εκτίμησης για εισπράξεις που να αντιστοιχούν στο 50% των ετήσιων εισπράξεων του 2019».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προβλέπει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% κατά μέσον όρο το 2021, αλλά αναμένεται να αναθεωρήσει την πρόβλεψη προς τα πάνω στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας) τονίζει στην ανάλυσή της ότι «το άνοιγμα της οικονομίας και η υποχώρηση της αβεβαιότητας ενεργοποίησαν την ιδιωτική κατανάλωση –για αγαθά, αλλά κυρίως για υπηρεσίες– και απελευθέρωσαν μέρος της λανθάνουσας ζήτησης».

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου (εταιρείες με διπλογραφικά στοιχεία) αυξήθηκε κατά 28,8% σε ονομαστικούς όρους το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ ήταν και 5,3% υψηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ακόμη πιο έντονη ήταν η αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στους τομείς των υπηρεσιών διαμονής και εστίασης, των αερομεταφορών και της διασκέδασης και ψυχαγωγίας – αναψυχής το δεύτερο τρίμηνο (+194%, +192% και +84% ετησίως).

Επίσης σημειώνουν ότι σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, η ζήτηση για υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό από κατοίκους της χώρας ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου να συγκλίνει ή και να υπερβαίνει τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Επιπλέον, η μεταποιητική παραγωγή διατήρησε τη δυναμική της –αύξηση της τάξης του 14,45% το δεύτερο τρίμηνο–, ενώ η παραγωγή και ο κύκλος εργασιών στον τομέα της μεταποίησης υπερέβησαν σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών επιταχύνθηκε στο 28,2%, αλλά αντίστοιχα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 33,6% το δεύτερο τρίμηνο, εξέλιξη που αναμένεται να μετριάσει σε κάποιο βαθμό την αύξηση του ΑΕΠ αυτή την περίοδο. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τον Αύγουστο οι αφίξεις θα είναι πάνω από 80% του 2019, έναντι 65% τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα