Site icon The Indicator

Πανελλαδικές 2023: Ξεκινούν την 1η Ιουνίου

Την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις 2023, ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, υπενθυμίζοντας ότι το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για εκλογές τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Σημείωσε, δε, σε κάθε περίπτωση οι πανελλαδικές θα γίνουν τον Ιούνιο.

Πανελλαδικές 2023: Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Όπως είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για το 2023 είναι το εξής:

Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ

Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ

Ειδικά και Μουσικά Μαθήματα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Ξεκινά η αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Η κ. Κεραμέως τόνισε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

«Χρειάστηκαν τέσσερις δεκαετίες για να καταφέρουμε το αυτονόητο: να αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί μας, σε μία καθαρά βελτιωτική διαδικασία, που θα αποφέρει μόνο οφέλη στους ίδιους, στα παιδιά μας, στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε ολόκληρη την κοινωνία», σημείωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Όπως ανέφερε η υπουργός, πρόκειται για την υλοποίηση «μίας κομβικής μεταρρύθμισης», που «πολεμήθηκε μανιωδώς για 40 χρόνια από λίγους και θα λειτουργήσει ευεργετικά για όλους».

«Η αξιολόγηση, που εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το τοπίο στην εκπαίδευση, αποτελώντας κρίσιμη παρακαταθήκη για τη σταθερή αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος», επεσήμανε.

Σημειώνεται, ότι προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, εισήχθησαν στη Βουλή επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίες προβλέπουν την ανάληψη υπηρεσίας, στις περιοχές όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των Συμβούλων Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα εκκινήσουν, σύμφωνα με το υπουργείο, άμεσα και κατά προτεραιότητα την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα των νεοδιόριστων, καθώς η αξιολόγηση αποτελεί προϋπόθεση μονιμοποίησής τους.

Από το υπουργείο τονίζεται, επίσης, ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αποσκοπεί στη βελτίωση και την ανάδειξη του εκπαιδευτικού τους έργου και των καλών τους πρακτικών, καθώς και στον εντοπισμό τομέων στους οποίους ο εκπαιδευτικός χρήζει εστιασμένης επιμόρφωσης.

Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση υλοποιείται βασισμένη σε τρεις πυλώνες ως εξής:

1. Αξιολόγηση σχολικής μονάδας και αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου: Η τρέχουσα χρονιά είναι η δεύτερη χρονιά υλοποίησης, αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη εφαρμογή της κατά το σχολικό έτος 2021-2022, με σχεδόν απόλυτη συμμετοχή των σχολείων, της τάξης του 99%.

2. Αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος – «ελληνική Pisa»: ολοκληρώθηκε ήδη ο πρώτος κύκλος -και προετοιμάζεται ο δεύτερος- των Εθνικών Εξετάσεων Διαγνωστικού Χαρακτήρα που διενεργήθηκαν στις 18 Μαΐου 2022, που αποτυπώνουν το βαθμό ανταπόκρισης των μαθητών στις εξεταζόμενες γνώσεις και δεξιότητες, σύμφωνα με τους στόχους που θέτουν τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών, σε 554 Σχολεία, Δημοτικά (ΣΤ’ τάξη) και Γυμνάσια (Γ’ τάξη), όλων των τύπων όλης της χώρας, με τη συμμετοχή 11.411 μαθητών/-τριών.

3. Ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών: εκκινεί άμεσα και εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Exit mobile version