

Με τον όρο «infodemic», δηλαδή μια υπερβολική ποσότητα πληροφοριών σχετικά με ένα πρόβλημα, περιγράφουν τις συνέπειες του νέου κορονοϊού στις αγορές οι διεθνείς αναλυτές. Ουσιαστικά περιγράφουν την «πανδημία» φόβου που φέρνει ο Covid-19 με αποτέλεσμα τις μαζικές ρευστοποιήσεις και τη χειρότερη «χρηματιστηριακή» εβδομάδα από το 2008
Οι επενδυτές, επηρεασμένοι σε μεγάλο βαθμό από τις ειδήσεις που διαδίδουν πανικό μέσω smartphones και tablet, εμφανίστηκαν απολύτως τρομαγμένοι, σβήνοντας αρκετά τρισ. δολάρια από τις κεφαλαιοποίησεις των διεθνών αγορών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιδημία του κορονοϊού είναι η πρώτη «infodemic», εξαιτίας πρωτίστως της ευρείας εξάπλωσης του ιού, αλλά και του εθισμού στις ειδήσεις μέσω διαδικτύου. Όπως τονίζουν ο φόβος κάνει τους ανθρώπους να ακολουθούν τη λογική του «κοπαδιού».
«Ο φόβος στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλάζει την οικονομική συμπεριφορά», σημειώνει ο οικονομολόγος συμπεριφοράς Ρίτσαρντ Πίτερσον. «Χρειάζεται συνήθως περίπου μια εβδομάδα για να αντιδράσουν οι αγορές στις ειδήσεις. Οι ασθένειες διαφέρουν από άλλα γεγονότα της αγοράς, καθώς βασίζονται εξ ολοκλήρου στο φόβο της ζημίας που προκαλούν σε ταξίδια, χώρους εργασίας και αλυσίδες εφοδιασμού».
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς, τόνισε πως ορισμένες από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν είναι ούτε ακριβείς – ή κατασκευάζεται σκόπιμα, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στις χώρες να δώσουν μάχη ενάντια στο «infodemic» αυτών των ψεύτικων ειδήσεων, τα οποία -όπως είπε- είναι εξίσου επικίνδυνο.
O COVID – 19 μολύνει τις παγκόσμιες αγορές
Διανύοντας την πιο επώδυνη εβδομάδα τους από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα μηνύματα των ειδικών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2020. Αναμένει πλέον συρρίκνωσή τους κατά 2% και προειδοποιεί ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να υποτιμούν τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει η εξάπλωση του κορονοϊού σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. H Credit Suisse φοβάται επίσης ότι θα ανοίξουν οικονομικές πληγές και οι αγορές θα συνεχίσουν να νοσούν. Ελαφρώς πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών εμφανίζεται η Morgan Stanley. Ωστόσο η διόρθωση είναι γεγονός. Οι περισσότεροι δείκτες απέχουν τουλάχιστον 10% από τα υψηλά στα οποία βρέθηκαν μέσα στον Φεβρουάριο.
naftemporiki.gr
Σχετικά Νέα
Χρηματιστήριο: “Έπιασε” τις 1.700 μονάδες ο ΓΔ με στήριξη από blue chips και τράπεζες
Συνέχισε και σήμερα την ανοδική του πορεία το Χρηματιστήριο για δεύτερη διαδοχική ημέρα μετά.
Ράλι στη Wall καθώς ο Τραμπ αλλάζει στάση για Πάουελ και Κίνα
Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών: Ημερίδα για την ψηφιοποίηση, τεχνολογία και επαναβιομηχανοποίηση και στο χώρο της Υγείας
Ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.) με τίτλο “Υγεία, Ψηφιοποίηση, Τεχνολογία & Επαναβιομηχανοποίηση”, πραγματοποιήθηκε.
Άνοδος στις ευρωαγορές
Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας που δημιούργησαν οι τελευταίες δηλώσεις.