Παναγία των Παρισίων: Αυτή είναι η αιτία της φωτιάς

Από βραχυκύκλωμα στον χώρο που γίνονταν εργασίες για την ανακατασκευή της οροφής του Ναού, ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, η οποία καθήλωσε όλον τον πλανήτη. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις των ερευνητών που έχουν αναλάβει τη συλλογή στοιχείων, ένα βραχυκύκλωμα προκάλεσε σπίθα και λόγω των εύφλεκτων υλικών, η φωτιά εξαπλώθηκε ταχύτατα, ιδιαίτερα δε στην ξύλινη οροφή.

Στην έρευνα που συνεχίζεται, συμμετέχει ένας πυρήνας 40 πρακτόρων και εκατοντάδων περιφερειακών, προκειμένου να αποκλειστούν όλα τα σενάρια. Το επίσημο πόρισμα για τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε την οροφή και το κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων δεν έχει βγει, καθώς συλλέγονται ακόμη στοιχεία, ενώ θα πρέπει να αποκλειστούν όλα τα υπόλοιπα σενάρια, πριν επιβεβαιωθεί το επικρατέστερο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το βραχυκύκλωμα στον χώρο των εργασιών θα είναι το αίτιο που θα ανακοινωθεί, καθώς εκεί έχουν καταλήξει οι εμπειρογνώμονες. Ένας λόγος που το πόρισμα για τα αίτια της φωτιάς πρέπει να βγει το συντομότερο δυνατό, είναι και η έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι υπεύθυνοι αναμένουν το επίσημο πόρισμα, προκειμένου να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Προς το παρόν, δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως».

«Φως» από την κάμερα του κωδωνοστασίου

Σημαντικές πληροφορίες για τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε μέρος της Παναγίας των Παρισίων ενδέχεται να περιέχουν εικόνες από την κάμερα που είχε τοποθετηθεί στο βόρειο κωδωνοστάσιο. Η εταιρεία Europe Echafaudage ήταν μία από τις πέντε εταιρείες που είχαν αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του ύψους 90 μέτρων βέλους της Νοτρ-Νταμ το οποίο κατέρρευσε κατά την πυρκαγιά.

Το οπτικό υλικό, που βρίσκεται στα χέρια των ερευνητών, δείχνουν πως ο πρώτος καπνός βγαίνει από τη βάση του βέλους, δήλωσε στο Ρόιτερ ο Μαρκ Εσκεναζί, εκπρόσωπος της Europe Echafaudage.

«Φωτογραφίες τραβιούνταν κάθε δέκα λεπτά αρχίζοντας από τις 2 μ.μ. της Δευτέρας», δήλωσε ο Εσκεναζί. «Καπνός φαίνεται στις εικόνες αυτές. Ξεκινάει στη νότια πλευρά», δήλωσε. Η καταστροφική πυρκαγιά σ’ ένα από τα δημοφιλέστερα μνημεία της Γαλλίας προκάλεσε μεγάλη λύπη στη χώρα.

Σχετικά Νέα