Πάλμερ: Aβεβαιότητα και ταραχές επιθυμεί η Ρωσία στα δυτικά Βαλκάνια

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα του Κοσόβου, όταν θα αρθούν όλα τα εμπόδια και οι δύο πλευρές καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Πάλμερ, σε συνέντευξη του στην δημόσια τηλεόραση του Μαυροβουνίου (RTCG), δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του διαλόγου μετά τις εκλογές στο Κόσοβο στις 6 Οκτωβρίου και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης «Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν στο Κόσοβο ένα κυβερνητικό σχήμα που θα επιδείξει αφοσίωση στον διάλογο, θα άρει τους δασμούς για τα εμπορεύματα από τη Σερβία και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος εξέφρασε την άποψη ότι η ιδανική λύση θα ήταν η αμοιβαία αναγνώριση Σερβίας – Κοσόβου, ωστόσο, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα ήταν ικανοποιημένη και με την υπογραφή μίας συνολικής συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων που θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και για τα δύο μέρη. Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία του διαλόγου «ως εταίροι, αναζητώντας μία λύση αποδεκτή από όλους, η οποία θα είναι βιώσιμη και δίκαιη για όλους».

Αναφερόμενος γενικότερα στα Βαλκάνια, επισήμανε ότι η περιοχή έχει γεωστρατηγική σημασία. Εξέφρασε την ανησυχία του για τον ρόλο της Ρωσίας στα δυτικά Βαλκάνια εκτιμώντας ότι στόχος της Μόσχας είναι να συντηρηθεί και να ενισχυθεί η αστάθεια «Οι Ρώσοι ενισχύουν την θέση τους στα δυτικά Βαλκάνια, θέλουν μία περιοχή όπου θα κυριαρχούν η δυσπιστία και οι ταραχές. Το είδαμε με την απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο και τα επεισόδια στην Βόρεια Μακεδονία. Ακόμα προειδοποίησε ότι «Δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι παραιτήθηκαν από τις προσπάθειες να προκαλέσουν προβλήματα στα δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή».

Για τη Βόρεια Μακεδονία, τόνισε ότι είναι «ρεαλιστικός στόχος» να ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του έτους, η διαδικασία επικύρωσης της ένταξης στο ΝΑΤΟ από όλα τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Συμμαχίας, όπως και από την αμερικανική Γερουσία.

Σχετικά Νέα