

Σε έκθεση που εξετάζει την υγειονομική κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 2019 έως το 2021, ο ΠΟΥ περιγράφει τα “σημαντικά εμπόδια στο δικαίωμα στην υγεία”, η “διατήρηση” των οποίων απαιτεί την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
“Η υγεία των Παλαιστινίων επηρεάζεται από δομικούς παράγοντες ανισοτήτων στην υγεία, όπως η συνεχιζόμενη κατοχή (από το Ισραήλ), οι πολιτικές διαιρέσεις, ο κατακερματισμός του εδάφους, ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, φυσικά εμπόδια στις μετακινήσεις και η εφαρμογή ενός καθεστώτος αδειών”, τονίζει ο ΠΟΥ
Η Δυτική Όχθη τελεί υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967. Η Γάζα τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από τότε που το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πήρε τον έλεγχο του εδάφους αυτού το 2007.
Ο ΠΟΥ καταμέτρησε 563 επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού συστήματος υγείας μεταξύ 2019 και 2021, ως αποτέλεσμα πληγμάτων πυροβολικού ή χρήσης βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με την έκθεσή του, 297 επαγγελματίες της υγείας τραυματίστηκαν στη Γάζα και 166 στη Δυτική Όχθη, ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε κοντά στη Βηθλεέμ τον Μάρτιο του 2019.
Ο οργανισμός του ΟΗΕ υπογραμμίζει επίσης ότι ο ισχνός παλαιστινιακός προϋπολογισμός που χορηγείται στις υπηρεσίες υγείας εξηγείται από μια περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη στα Παλαιστινιακά Εδάφη, η ίδια συνδέεται με την “έλλειψη ελέγχου των φυσικών πόρων, ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας και την παρακράτηση ενός μέρους των τελωνειακών δασμών που οφείλει το Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή”.
Ο ΠΟΥ ζητεί τέλος να διευκολυνθεί η είσοδος φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών στη Γάζα.
Το Ισραήλ κατάρτισε έναν διεξοδικό κατάλογο προϊόντων που δεν μπορούν να εισαχθούν στο παλαιστινιακό έδαφος λόγω του φόβου ότι αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς από τις εκεί ένοπλες οργανώσεις, κάτι που προκαλεί έλλειψη ορισμένου εξοπλισμού στα νοσοκομεία.
Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Γάζα και σχεδόν τρία εκατομμύρια στη Δυτική Όχθη.
Σχετικά Νέα
Nissan: Προς απόλυση 20.000 υπαλλήλων, του 15% του εργατικού της δυναμικού
Η Nissan Motor θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση περισσότερων από 10.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως,.
Ζελένσκι στον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄: Η Ουκρανία θέλει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο και κάνει τα πάντα
Ότι μίλησε με τον πάπα Λέοντα ΙΔ΄, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ,.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Νότιας Κορέας ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία
Οι διεκδικητές της προεδρίας στη Νότια Κορέα ξεκίνησαν σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία με.
Η Πολωνία κλείνει προξενείο της Ρωσίας, αφού κατηγόρησε τη Μόσχα για δολιοφθορά
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο ενός προξενείου της Ρωσίας, αφού.