Παλαιό καθεστώς δόμησης σε οικόπεδα οικισμών: Ποιες λύσεις προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Για τα οικόπεδα οικισμών που έχουν λιγότερους από 2.000 κατοίκους μίλησε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις” ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός.

«Εκτός από Πήλιο και Ρέθυμνο σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, ισχύει σήμερα ότι ίσχυε πριν από 5 μήνες μέχρι να γίνουν Προεδρικά διατάγματα τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια» είπε ο κ. Στασινός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, θέλοντας να καθησυχάσει τους ιδιοκτήτες οικοπέδων.

«Οι οικισμοί στην Ελλάδα έχουν οριοθετηθεί, οι περισσότεροι με αποφάσεις νομαρχών» εξήγησε ο κ. Στασινός δηλώνοντας ότι η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ έκρινε ότι «δεν ήταν αρμοδιότητα του Νομάρχη να καθορίσει τα όρια του οικισμού».

Για την Ζώνη Γ

Παράλληλα, όπως τόνισε, το ΣτΕ έκρινε ότι η Ζώνη Γ είναι εκτός σχεδίου δόμησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ «μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση κάτι ενδιάμεσο». Όπως εξήγησε ενόψει την υποβολής των νέων τοπικών πολεοδομικών σχεδίων θα μπορούσε η κυβέρνηση, με μια πρόβλεψη, να να πει ότι στην παλιά ζώνη Γ που είναι μεν εκτός σχεδίου, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα θα μειωθεί η αρτιότητα, δηλαδή αντί να χτίζεις ως εκτός σχεδίου, δηλαδή πάνω από 4 στρέμματα, μπορείς να χτίζεις στο 1 στρέμμα για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη αρτιότητα.

«Ό,τι και να κάνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση αυτή τη στιγμή θα χτίζεις ό,τι έχτιζες μέχρι να εκδοθούν τα προεδρικά» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που ανήκουν στις Ζώνες Γ απάντησε ότι δεν είναι εφικτό να βγάλουν άμεσα οικοδομική άδεια λόγω κόστους. Γι αυτό και ο ίδιος ζητά «να νομοθετηθεί κάτι ενδιάμεσο ώστε έτσι ώστε να μη χαθεί το σύνολο των περιουσιών, έστω μετά από 3, 4, 5 χρόνια ή για το μέλλον».

Οι λύσεις

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό υπάρχουν και άλλες λύσεις που μπορεί να βρει το αρμόδιο υπουργείο. «Μην ξεχνάμε ότι στη διάρκεια αυτής της κυβέρνησης έχει πέσει ο οικοδομικός κανονισμός. Η εκτός σχεδίου δόμηση πηγαίνει προς κατάργηση. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα ενδιάμεσο στάδιο, επίσης τραγικό, που οι μισές στη μισή Ελλάδα κάποιοι βγάζουν άδειες με το ίδιο νομικό καθεστώς. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Και όπως τόνισε, «κάτι που δεν κάναμε τα τελευταία πενήντα χρόνια, προσπαθούμε -επειδή βρέθηκαν και χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης- να τα κάνουμε τα τελευταία 2 -3 χρόνια».

Παράλληλα, όπως τόνισε, «θα πρέπει να υπάρχει μια συνεννόηση με όλους τους θεσμικούς φορείς και με το Συμβούλιο Επικρατείας, ώστε να μην παίρνουμε ακραίες αποφάσεις οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα, τη στιγμή που παράλληλα κάνουμε πολύ σημαντική προσπάθεια να βάλουμε μια τάξη σε πράγματα που δεν ήταν ποτέ σε τάξη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα