Η Ινδία και το Πακιστάν καταγράφουν σήμερα πάνω από 70 νεκρούς, μεταξύ των οποίων περίπου 15 στρατιώτες, στη χειρότερη στρατιωτική αντιπαράθεσή τους εδώ και δεκαετίες, κατά την τρίτη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός που τηρείται παρά τις υποσχέσεις των δύο στρατοπέδων ότι θα «απαντήσουν» σε οποιαδήποτε νέα επίθεση.
Ανακοινώνοντας στρατιωτικές απώλειες για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες πριν από μία εβδομάδα, ο πακιστανικός στρατός μίλησε για «11 στρατιώτες που σκοτώθηκαν και 78 που τραυματίστηκαν» στις τάξεις του στρατού ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Πρόσθεσε πως κατέγραψε «40 αμάχους νεκρούς, ανάμεσά τους επτά γυναίκες και 15 παιδιά. καθώς και 121 τραυματίες, εκ των οποίων δέκα γυναίκες και 27 παιδιά» σε ινδικούς βομβαρδισμούς σε πόλεις του πακιστανικού Κασμίρ και σε πακιστανικές επαρχίες.
Από την πλευρά του, το Νέο Δελχί καταγράφει 15 αμάχους και πέντε στρατιώτες νεκρούς.
Έπειτα από τέσσερις ημέρες επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), πυραύλους και ομοβροντίες πυρών πυροβολικού στο Κασμίρ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, προς γενική κατάπληξη, «πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός».
Όμως εκ νέου χθες, Δευτέρα, το βράδυ, απευθυνόμενους στους Ινδούς, ο υπερεθνικιστής ινδουιστής πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι υποσχέθηκε: «αν άλλη μία τρομοκρατική επίθεση θέσει στο στόχαστρο την Ινδία, θα δώσουμε μια σθεναρή απάντηση».
Οι δύο χώρες, που είναι αντίπαλες έπειτα από μια οδυνηρή διχοτόμηση το 1947, εισήλθαν στο σπιράλ των εντάσεων με μια επίθεση στο ινδικό Κασμίρ που προκάλεσε τρόμο στην Ινδία.
Στις 22 Απριλίου, ένοπλοι βγήκαν από το δάσος προκειμένου να πυροβολήσουν και να σκοτώσουν σε μια τουριστική τοποθεσία 26 άνδρες, στην πλειονότητά τους ινδουιστές. Για την επίθεση δεν έχει αναληφθεί ευθύνη, όμως το Νέο Δελχί κατηγόρησε αμέσως το Ισλαμαμπάντ, το οποίο καταγγέλλει ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του Κασμίρ. Το Πακιστάν υποστηρίζει από την πλευρά του ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση.
Το πρωί της Τετάρτης, ο πακιστανικός στρατός απαντούσε: «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, οποιαδήποτε νέα απόπειρα να προκληθεί η κυριαρχία του Πακιστάν ή η εδαφική ακεραιότητά του θα προκαλέσει ταχεία, συνολική και αποφασιστική απάντηση».
Το βράδυ της Κυριακής, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί των δύο στρατοπέδων εξέφραζαν, καθένας από την πλευρά του, την ικανοποίησή τους, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο, για το ότι ολοκλήρωσαν την αποστολή τους.
«Οι απώλειες αποτελούν μέρος της μάχης», παραδέχθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πτέραρχος της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας Α Κ Μπάρθι. «Όμως η μοναδική ερώτηση είναι αν ξέρουμε αν επιτύχαμε τον στόχο μας. Και η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ένα λαμπρό ναι».
Αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πακιστάν, που είπε ότι κατέρριψε πέντε ινδικά καταδιωκτικά μεταξύ των οποίων τρία Rafale γαλλικής κατασκευής. «Όλοι οι πιλότοι μας επέστρεψαν», αρκέστηκε να πει.
Το βράδυ της Τρίτης, ο επικεφαλής του πακιστανικού στρατού, ο στρατηγός Ασίμ Μουνίρ, που θεωρείται ο ισχυρός άνδρας της χώρας σύμφωνα με τους ειδικούς, επισκέφθηκε τραυματίες στρατιώτες στο νοσοκομείο.
Το πρωί της Τετάρτης, ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι εξέφρασε την «παντοτινή ευγνωμοσύνη του» στους στρατιώτες που επισκέφθηκε σε αεροπορική βάση.
Μπορεί η φιλοπόλεμη ρητορική να παραμένει στην ημερήσια διάταξη, όμως επί του πεδίου κανένα σημαντικό συμβάν δεν έχει αναφερθεί κατά μήκος της “γραμμής ελέγχου” (LoC) που διχοτομεί το Κασμίρ το οποίο διεκδικούν αμφότερες οι χώρες.
Στο Τσακόθι, ένα πακιστανικό χωριό κατά μήκος της LoC, τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο έπειτα από πολλές ημέρες που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω της σφοδρότητας των ανταλλαγών πυρών μεταξύ Ινδών και Πακιστανών στρατιωτών μερικές φορές σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων στο Κασμίρ.
Χθες ο Τραμπ δήλωσε ότι σταμάτησε «μια πυρηνική σύγκρουση».
Όλα είχαν ξεκινήσει την Τετάρτη πριν από την αυγή, όταν ινδικοί πύραυλοι κατέστρεψαν στο πακιστανικό έδαφος τεμένη και κορανικά σχολεία, τα οποία το Νέο Δελχί παρουσιάζει ως «στρατόπεδα τρομοκρατών». Περίπου 20 άμαχοι σκοτώθηκαν στα πλήγματα αυτά.
Το Πακιστάν απάντησε αμέσως, ξαναρίχνοντας τις δύο γειτονικές χώρες στις χειρότερες ώρες τις τελευταίας ανοικτής σύγκρουσής τους το 1999.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών μίλησαν στο τηλέφωνο χθες βράδυ, όπως ανέφερε το ινδικό γενικό επιτελείο.
Συζήτησαν για τη διατήρηση της εκεχειρίας και «συμφώνησαν τα δύο στρατόπεδα να εξετάσουν άμεσα μέτρα προκειμένου να μειώσουν τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα», πρόσθεσε.