Πακιστάν – εκλογές: Προς κυβέρνηση συνεργασίας των δύο παραδοσιακών κομμάτων, με επικεφαλής τους Σαρίφ και Μπούτο

Η κεντροδεξιά Πακιστανική Μουσουλμανική Λίγκα (Ναουάζ) του Ναουάζ Σαρίφ θα επιδιώξει συνομιλίες με το κεντροαριστερό Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν του Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στο Πακιστάν, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της πρώτης, καθώς οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα της Νότιας Ασίας οδηγούν σε κοινοβούλιο χωρίς αυτοδυναμία ενός πολιτικού μπλοκ.

Η PML (N)του Σαρίφ θα μιλήσει σύντομα με το Λαϊκό Κόμμα, δήλωσε ο στενός βοηθός του Σαρίφ, Ισάκ Νταρ, σε σχόλια που μεταδόθηκαν στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Samaa TV. Ο Μπούτο Ζαρντάρι, 35 ετών, είναι γόνος της δυναστείας Μπούτο, ενώ ο Ναουάζ Σαρίφ είναι τρεις φορές πρώην πρωθυπουργός που επέστρεψε από την εξορία στο Λονδίνο για να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία στις εκλογές.

Εάν τα δύο κόμματα ενώσουν τις δυνάμεις τους, θα μπορούσε να εμποδίσουν πολιτικά την επάνοδο του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν, ηγέτη του λαϊκιστικού “Πακιστανικού Κινήματος για τη Δικαιοσύνη”, του οποίου οι υποψήφιοι —οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποβάλουν υποψηφιότητα ως ανεξάρτητοι— παρουσίασαν ισχυρές επιδόσεις στις εκλογές της Πέμπτης, αποδεικνύοντας τη διαρκή δημοτικότητα του Χαν και καθιστώντας το αποτέλεσμα αμφίροππο.

Η PML-N είναι “σε θέση” να σχηματίσει κυβέρνηση, είπε ο Νταρ. Η PML-N θα κερδίσει σχεδόν 90 από τις 265 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, κάτω σώμα του κοινοβουλίου του Πακιστάν, είπε.

Μια συμμαχία των δύο κομμάτων μπορεί να αποτελέσει ανακούφιση για τις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της χώρας οι οποίες, σύμφωνα με αναλυτές, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση του Χαν από την εξουσία τον Απρίλιο του 2022, στέλνοντάς τον στη φυλακή με πολλαπλές κατηγορίες και καταστέλλοντας το κόμμα του πριν από τις εκλογές, αποτρέποντας τους υποψηφίους ακόμη και από τη χρήση του διάσημου συμβόλου του ρόπαλου κρίκετ του κόμματος στα ψηφοδέλτια.

Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να εξοργίσει τα εκατομμύρια των νεαρών υποστηρικτών του Χαν, που υποστηρίζουν τη λαϊκιστική και “αντισυστημική” ρητορική του πρώην αστέρα του κρίκετ και βλέπουν τους Σαρίφ και Μπούτο ως εκπροσώπους της παλιάς φρουράς της πακιστανικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα