Παίρνει φωτιά το πολιτικό σκηνικό ενόψει των καταθέσεων «Κελέση» και «Σαράφη»

Νέο επεισόδιο στο πολιτικό και δικονομικό θρίλερ της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων από την Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής ρίχνει λάδι στη φωτιά της πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και ελάσσονος αντιπολίτευσης, από τη μία και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά.

Το απόγευμα της Παρασκευής εμφανίστηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» στη ΓΑΔΑ καθώς, εκτελέστηκε τυπικά το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που είχε εκδοθεί έπειτα από αίτημα της Προανακριτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεσή του θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 τη Δευτέρα με τον τρόπο που εκείνος θα επιλέξει.

Λίγο νωρίτερα, με έγγραφό του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος απαντάει στα μέλη της Προανακριτικής ότι οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι εκείνοι που θα καθορίσουν αυτοί τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Σε μια πρώτη απάντηση, πηγές της πλειοψηφίας της Προανακριτικής σημείωναν: «Το μείζον είναι οι μάρτυρες να εξεταστούν, στη συνεδρίαση της Τρίτης θα αποφασίσουμε πως θα γίνει η εξέτασή τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη η απάντηση του Αρείου Πάγου

«Καλούμε την πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απάντηση που έδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι προστατευόμενοι μάρτυρες, θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν

«Η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό. Η απάντηση του Αρείου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απάντηση που έδωσε σήμερα ο εισαγγελέας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής για τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων.

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Μετά την απόφαση αυτή, καλούμε την πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν».

«Αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο» ξεκαθαρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πλεύρης: Ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση των προστατευόμενων

«Ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων», δήλωσε το μέλος της Προανακριτικής και βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, σχολιάζοντας την απάντηση του Αρείου Πάγου.

«Μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου, που επιβεβαιώνει την αρμοδιότητα της επιτροπής, ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων και τελειώνουν οι δικαιολογίες. Εμείς θέλαμε εξέταση, κάποιοι θέλανε μη εξέταση. Οι δικαιολογίες τελειώσανε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι πολιτικές διαστάσεις

Με το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που κατηγορηματικά αποσαφήνισε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν με τον τρόπο που εκείνοι θα επιλέξουν και την συμφωνία, ήδη, του “Μάξιμου Σαράφη” να εξετασθεί με ηλεκτρονικά μέσα και αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, στον ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ, πιθανότατα την Δευτέρα στις 4 το απόγευμα, η υπόθεση εισέρχεται σε νέα φάση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται δικαιωμένος από το πόρισμα Μπρακουμάτσου και η τακτική του να διεθνοποιήσει το θέμα με την παρέμβαση ευρωβουλευτών φαίνεται πως αποδίδει. Από την άλλη, η πλειοψηφία της προανακριτικής βρίσκεται προ διλήμματος καθώς ακόμα και λίγο πριν την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, ο εισηγητής της Ν.Δ Θάνος Πλεύρης δήλωνε κατηγορηματικά πως οι “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση” (η δεύτερη αναμένεται να ενημερώσει το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων εντός του Σαββατοκύριακου πως προτίθεται να καταθέσει με τον ίδιο τρόπο) θα εξετασθούν χωρίς ηλεκτρονικά μέσα και αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί, όπως λέγεται, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ πληθαίνουν δηλώσεις και δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών μέσων που δημιουργούν την αίσθηση πως ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί πίεση ώστε να διευρυνθεί το κατηγορητήριο και να συμπεριλάβει τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά Νέα