Για την πιθανότητα τερματισμού των self test στους πλήρως εμβολιασμένους μίλησε μεταξύ άλλων σε συνένευξή της η πρόεδρος ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς Ματίνα Παγώνη, ενώ ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης υπογράμμισε την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.
Την ίδια στιγμή γιατροί του Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παίρνουν θέση και για την τήρηση αποστάσεων και χρήση προστατευτικών μασκών στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.
Από την πλευρά της η κα Παγώνη αναφορικά με τους εμβολιασμένους και τα τεστ ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, πως δεν αποτελεί προτεραιότητα για όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, καθώς έχουν εξασφαλίσει ανοσία στον οργανισμό τους. Όσοι όμως δεν έχουν καταφέρει να εμβολιασθούν είναι πολύ σημαντικό να μη παραλείπουν αυτό τον έλεγχο σε εβδομαδιαία βάση.
«Είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι έλεγχοι. Τα νοσοκομεία μπαίνουν σε ρυθμό κανονικότητας, υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια covid, έχει μειωθεί ο αριθμός εισαγωγών και επιτέλους μπαίνουν σε μια σειρά τα τακτικά χειρουργεία», είπε η πρόεδρος.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει το 20% των πλήρως εμβολιασμένων. Για το τέλος της πανδημίας θα μπορέσουμε να μιλήσουμε μόνο όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού», ανέφερε.
Προβληματίζει η ανησυχία για την ασφάλεια των εμβολίων
Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς και συμβάλλει στον αργό ρυθμό του εμβολιασμού είναι η ανησυχία που επικρατεί στον πληθυσμό σε σχέση με την ασφάλεια των εμβολίων.
Ο κ. Παπαζήσης πάνω σε αυτό το θέμα τόνισε πως τα λίγα περιστατικά θρομβώσεων δεν θα έπρεπε να μας επηρεάζουν ώστε να αποφεύγουμε τον εμβολιασμό, καθώς είναι σπάνια και πώς μόνο με τα εμβόλια θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη πανδημία.
«Έχουμε δει πως τα εμβόλια έχουν συμβάλλει στη μείωση κρουσμάτων και νοσηλειών και πρέπει να μείνουμε σε αυτό», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Αναφορικά με τα παιδιά και το κατά πόσο χρειάζεται να εμβολιασθούν ο κ. Παπαζήσης ανέφερε πως προτεραιότητα είναι να εμβολιασθούν οι μεγαλύτεροι και τα παιδικά να ακολουθήσουν, καθώς και αυτά μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να εμβολιασθούν όλοι, διότι κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο διάστημα θα κολλήσουν και αυτό θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Τι λένε οι ειδικοί για αποστάσεις και μάσκες στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα
Αναφερόμενοι στις οδηγίες του οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και την προαιρετική χρήση μάσκας, οι γιατροί Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), διευρινίζουν ότι «το CDC δεν αίρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά τροποποιεί τις συστάσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και έχουν επιβεβαιωμένη υψηλή απάντηση στο εμβόλιο».
«Για την απόφαση της άρσης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας πρέπει κανείς να αναλογιστεί τόσο το ποσοστό των εμβολιασμένων και των μη στην κοινότητα, όσο και την τοπική επίπτωση της νόσου. Θεωρητικά όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80% επιτυγχάνοντας τη συλλογική ανοσία θα μπορούσε κανείς να σταματήσει να φοράει μάσκα», υπογραμμίζουν οι Έλληνες γιατροί.
Και προσθέτουν:
«Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω του συνωστισμού το CDC συνεχίζει να προτείνει τη χρήση μάσκας. Ένας πληθυσμός που πρέπει να συνεχίζει να προφυλάσσεται είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, όπως ασθενείς με HIV και μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων. Ένα 3% του αμερικανικού πληθυσμού θεωρείται από τον προσωπικό του ιατρό ανοσοκατεσταλμένο, περιλαμβάνοντας ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, ή όσους λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή. Σε αυτούς τους ασθενείς φαίνεται ότι τα εμβόλια προσφέρουν σχετική κάλυψη, λειτουργούν, αλλά το αν θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης ειδικότερα σε αυτούς τους πληθυσμούς είναι ακόμη άγνωστο».
Χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
Όπως εξηγούν οι Έλληνες ειδικοί, «στους εξωτερικούς χώρους η χρήση της μάσκας θα μπορεί σταδιακά να αποφευχθεί εκτός από περιπτώσεις στενής επαφής μεταξύ των ατόμων, όπως σε ορισμένα αθλήματα. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά όσοι έχουν συννοσηρότητες ή κάποια μορφή ανοσοανεπάρκειας, μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να φορούν μάσκα ως μέσο πρόληψης».
Πώς προστατεύονται τα μικρά παιδιά
Όσο αφορά την προστασία των μικρών παιδιών κάτω των δύο ετών, οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν μας ότι ακόμα και αν νοσήσουν τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά επειδή ειδικά τα νεογνά είναι ευπαθή, οι ενήλικες πρέπει να συνεχίζουν να φορούν μάσκα γύρω τους.
Σχετικά Νέα
-
Κακοκαιρία Bora: Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σήμερα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Bora, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι τις πρωινές.
-
Αίσιο τέλος στην περιπέτεια εννέα τουριστών στη Βάλια Κάλντα – Εγκλωβίστηκαν λόγω χιονοθύελλας
Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού εννιά ατόμων στα χιόνια στην περιοχή Σαλατούρα, που βρίσκεται στα όρια.
-
Hellenic Train: Με λεωφορεία το σημερινό δρομολόγιο IC51 Θεσσαλονίκη – Αθήνα, λόγω των επιπτώσεων της κακοκαιρίας
Με λεωφορεία θα διεξαχθεί το σημερινό δρομολόγιο IC51 Θεσσαλονίκη-Αθήνα, λόγω των επιπτώσεων των έντονων.
-
Νέες αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής – Το παρελθόν του και οι κατηγορίες εναντίον του
Φάκελο με πειθαρχικά παραπτώματα, ακόμα και διαθεσιμότητες, είχε ο αστυνομικός, ο οποίος κατηγορείται για.