Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού: Κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού πριν τα ταξίδια

“Ποτέ δεν θα πρέπει να απαιτούμε τον εμβολιασμό για να πάρουμε μια δουλειά ή να ταξιδέψουμε”, δήλωσε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) στο πανέλ της διάσκεψης Reuters Next, τη Δευτέρα(11/1), μεταξύ άλλων.

Το να είναι ο εμβολιασμός κατά του κορονοΐού υποχρεωτικός για να ταξιδέψει κάποιος στο εξωτερικό, είναι παρόμοιο με τις διακρίσεις στον εργασιακό τομέα και είναι κάτι που θα πρέπει να απορριφθεί, δήλωσε η Γκλόρια Γκεβάρα, διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC.

Καθώς οι κυβερνήσεις σπεύδουν να εμβολιάσουν τους πολίτες τους και να ανακόψουν την εξάπλωση του κορονοΐού, κάποιοι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν προτείνει ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση για τα αεροπορικά ταξίδια. Η Qantas Airways έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει μια τέτοια προϋπόθεση.

“Διαφωνώ εντελώς με την προσέγγιση της Qantas”, δήλωσε η Γκεβάρα, της οποίας ο οργανισμός αντιπροσωπεύει έναν κλάδο ο οποίος αντιστοιχεί έως και στο 10% της παγκόσμιας απασχόλησης. “Εάν απαιτήσουμε τον εμβολιασμό πριν από τα ταξίδια, αυτό μας οδηγεί σε διακρίσεις”.

Τα πρωτόκολλα ασφαλείας των αεροπορικών εταιριών και το φιλτράρισμα του αέρα στην καμπίνα του αεροσκάφους σημαίνουν ότι οι επιβάτες έχουν “λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κορονοΐό σε ένα αεροπλάνο (απ’ ό,τι) σε ένα σούπερ μάρκετ”, πρόσθεσε η ίδια. “Χρειάζεται να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες και να θέσουμε ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό γι’

Η Γκεβάρα βρήκε στήριξη στον διευθύνοντα σύμβουλο της AirAsia Group Τόνι Φερνάντες, που δήλωσε ότι τα παγκόσμια πρωτόκολλα διενέργειας τεστ συνεχίζουν να είναι το ‘κλειδί’ για την απελευθέρωση των ταξιδιών.

Ο Φερνάντες δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση είναι “απαισιόδοξος” για την ετοιμότητα των χωρών να δεχθούν η μία τα τεστ και τα πιστοποιητικά της άλλης, με πολλές ασιατικές χώρες να είναι επίσης πιθανόν να απαιτούν τον εμβολιασμό.

“Υπάρχει τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης εκεί έξω”, δήλωσε ο Φερνάντες. “Κάποιες χώρες θα πουν ‘Αυτό το τεστ PCR διενεργείται πραγματικά σύμφωνα με τα δικά μας πρότυπα;’ Οι κυβερνήσεις γίνονται ολοένα και πιο εθνικιστικές”.

 

Σχετικά Νέα